середа, 28 серпня 2019 14:57

Болтон хоче компенсувати Україні проросійську політику Дональда Трампа

Болтон хоче компенсувати Україні проросійську політику Дональда Трампа
По приїзду до Києва радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон вшанував українських військових, що загинули на Донбасі. - Для мене велика честь віддати належне пам'яті тій жертві, яку українці принесли. США поважають дух єднання, який українці проявили у боротьбі і загинули, відстоюючи незалежність України. Народ Сполучених Штатів боровся за свою незалежність і суверенітет, тому ми розуміємо, що означає ця боротьба, - сказав він. Фото: UATV

До України приїхав радник президента США з національної безпеки Джон Болтон. Він прибув до Києва 27 червня на 2 дні. Хоче завадити продажу українського заводу з виробництва авіадвигунів "Мотор Січ" двом китайським компаніям, писало американське видання Wall Street Journal.

Болтон зустрівся з секретарем Ради національної безпеки та оборони Олександром Данилюком. Продовжили дискусію щодо активізації відносин України та Сполучених Штатів Америки в сфері національної безпек, написав Данилюк у Facebook.

Під час зустрічі радник Трампа акцентував на тому, що українську економіку варто захистити від Китаю.

Американська зовнішня політика стала шизофренічною після приходу Дональда Трампа до влади. Його прихильність до Росії насторожує. Візитом Джона Болтона Вашингтон хоче компенсувати проросійські заяви американського президента.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

Яка мета Болтона в Україні? Приїхав тільки через "Мотор Січ"?

- Зараз точно відомо тільки про прагнення завадити продажу заводу "Мотор Січ" КНР. Але ця причина є надто мізерною для того, щоб в Україну приїжджав американський посадовець такого високого рівня. Навряд чи говоритимуть лише про завод. Вчора Болтон провів переговори з секретарем РНБО Олександром Данилюком. Сьогодні ще говоритиме з президентом Зеленським.

Візит Болтона в Україну - це компенсація за ті заяви, які собі дозволяє Трамп. Хочуть створити враження, що нормалізація відносин США та РФ не відбуватиметься за рахунок України. Також компенсують те, що навряд Зеленський і Трамп зможуть скоро зустрітись особисто вдвох. Є запрошення до Вашингтону, але немає погодженої дати. Переговори з Джоном Болтоном - хороша альтернатива. Він - людина, яка може предметно говорити про важливі для України речі. Наприклад, євроатлантична інтеграція, реформи у безпековому секторі. Для Трампа ж ці теми дуже далекі.

Про що Болтон може говорити з Володимиром Зеленським?

- Розширені сьогоднішні переговори з президентом будуть відбуватись і за участю секретаря РНБО. Зеленський розповідатиме про внутрішні заплановані реформи, які мають пожвавити ріст економіки та створити можливість для американського бізнесу інвестувати в Україну. Також можуть обговорювати протидію російській агресії, можливе надання пакету летальної допомоги та фінансової підтримки з боку Америки. Проте основний наголос Зеленський робитиме на своїх планах щодо реформування України. Розказуватиме, як перетворюватиме нашу державу у більш цікавого партнера для США у сфері економіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вдруге заявили про готовність долучитися до "нормандського формату"

Чому американцям важливе питання про завод "Мотор Січ"?

- Незважаючи на усі успіхи економіки та промисловість Китаю, вони мають великі проблеми з двигунами. Для літаків, які виробляють самостійно, двигуни досі купують у Російської Федерації. Така ж сама ситуація з гелікоптерами. Китайці змогли налагодити їхнє виробництво. Мають ударні, палубні, транспортні гелікоптери, до яких все одно треба купляти двигуни за кордоном.

Придбання "Мотор Січ" значно спростило б цю ситуацію. Вони хочуть взяти наші технології, які існують ще з часів СРСР, розвинути їх і модернізувати до потрібного рівня. Наша база у цій сфері доволі потужна. Можна навіть сказати, що вона найкраща у світі, тож китайці дуже у ній зацікавлені.

У той же час зараз стосунки Сполучених Штатів і КНР стають все гіршими. Тож американці розуміють, що у випадку масштабного конфлікту ці гелікоптери з українськими двигунами спрямовати проти США та їхніх союзників. Саме тому Вашингтон хоче зробити усе можливе, щоб "Мотор Січ" не продали Китаю. Українські технології, які ми успадкували від Союзу, і раніше допомагали Пекіну. Америка не хоче, щоб це повторилось.

Що буде, як ми таки продамо завод? Сильно вплине на наші стосунки з США?

- Це може суттєво погіршити наші стосунки. Американці сприйматимуть це не просто як недружній акт, а як дії, що йдуть у конфлікт із інтересами США. 2002-го відбувся кольчужний скандал (колишній майор держохорони Микола Мельниченко розповів, що президент Кучма і керівник Укрспецекспорту Малєв нібито обговорювали продаж в Ірак чотирьох станцій радіотехнічної розвідки "Кольчуга" в обхід міжнародних санкцій. - Gazeta.ua). "Кольчуга" крута тим, що це була пасивна станція радіотехнічної розвідки. Вона збирає інформацію про льотчика, але він про це навіть не знає. Був великий резонанс. Хоча цей скандал виявився вигаданим.

Зараз фактично така сама ситуація відбудеться насправді. У Конгресі через це явно зменшиться кількість прихильників України.

Як маємо вийти з цієї ситуації? Не варто продавати "Мотор Січ"?

- Перебуваємо у складній ситуації. З одного боку, існують інтереси Америки - країни, чию допомогу ми дуже потребуємо. З іншого - ціле велике підприємство, де працюють люди. Продаж заводу Китаю дало б поштовх для його розвитку, створило б додаткові робочі місця. Американцям чи європейцям наші двигуни не потрібні. Вони мають своїх виробників. Єдине, що можемо робити, - обслуговувати парк гелікоптерів, що є вже у світі, міняти якісь деталі. Але це не може бути довгостроковою перспективою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запрацював другий пакет санкцій США проти Росії

Болтон заявив, що Штати готові долучитися до "нормандського формату". Що означає, що американські посадовці вже не вперше про це заявляють? Чи може це таки відбутися? За яких умов?

- Спецпредставник США з питань України Курт Волкер теж неодноразово про це говорив. Але тільки за умови, що будуть великі шанси для досягнення миру. Тобто якщо росіяни погодяться вмикати задню і йти на поступки. Усі чудово знають, що в досяжній перспективі цього не станеться, тож навряд американці стануть частиною "нормандського формату". Мають свої шляхи взаємодії з РФ, де не обмежені європейцями чи українцями. Є канал Волкер-Сурков. Якщо ж раптом виникне щось серйозне, Трамп може напряму пзателефонувати Путіну або держсекретарю Помпео - керівнику російського МЗС Лаврову. Тому США не потрібні "нормандські переговори". Питання не у форматах. А у тому, що росіяни не хочуть припинення війни.

Як зараз можна оцінити наші стосунки з США?

- Американська зовнішня політика стала шизофренічною після приходу Трампа до влади. Його риторика щодо повернення РФ до "Великої сімки" насторожує. Але на практиці США поки не дозволяють собі таких кроків. Трамп не може одноосібно зняти санкції та побрататись із РФ. Є обмеження Конгресу. З іншого боку, ми маємо готувати до того, що Росію потроху будуть повертати до різних міжнародних переговорних майданчиків. Ініціатором цього, швидше за все, буде Європа, а не США. Вони хочуть без проблем підтримувати економічні стосунки з Москвою.

Київ має міняти свої підходи до зовнішньої політики. Не вважати наявність санкцій індикатором успіху. Маємо нарощувати наші дипломатичні ресурси. Після слів Трампа про можливе повернення РФ у G7 Зеленський зателефонував лідерам Канади, Великої Британії. Але чому не зателефонував самому президенту Америки? Варто було сказати йому, що Україна відстоюватиме власну позицію щодо цього питання, попри що. Треба готуватися до того, що захищати себе можемо тільки власними силами. Саме тому потрібно активно проводити економічні реформи. Тільки так станемо рівноцінним партнером для інших країн. Розвивати потенціал взаємодії між Україною та Заходом можемо тільки ми з нашого боку.

24-26 серпня у французькому Біарріце відбувся саміт лідерів країн "Великої сімки". Серед іншого, там обговорили можливість повернення Росії. Дональд Трамп і до початку зустрічі не раз давав зрозуміти, що не проти цього. Але інші члени G7 прийняти Росію назад поки не готові.

Зараз ви читаєте новину «Болтон хоче компенсувати Україні проросійську політику Дональда Трампа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі