четвер, 26 липня 2007 09:29

Болівія на порозі громадянської війни

Близько 50 тисяч жителів міста Сукре, розташованого на сході Болівії, вийшли на вулиці з вимогою про переїзд уряду із столиці країни Ла-Паса. П"ять днів тому близько мільйона жителів Ла-Паса виступив з зворотною вимогою - залишити уряд в їх місті.

Проте очевидна чисельна перевага лапасцыв не збентежила прихильників перенесення місцеположення кабінету. На їх думку, якщо центр політичного життя країни зміститься на схід, країна від цього тільки виграє: встановиться рівновага, яка допоможе усунути стародавні конфлікти між східною і західною частинами Болівії і покладе страхам про розкол країни.

У відповідь на ці заклики віце-президент Болівії Альваро Гарсыя Лінера поспішив нагадати співвітчизникам, що одного разу така ідея, навпаки, вже призвела до громадянської війни. "Невже ви хочете, щоб все знову повторилося? Ця суперечка тільки породить відчуття ненависті і образи серед наших громадян", - сказав він.

Критики ідеї переїзду вже підрахували, що він обійдеться і без того бідній країні в мільярди доларів. І це питання дійсно здатне розколоти націю.

На думку деяких, цю ідею підкинула права опозиція з тим, щоб зупинити процес переписування конституції, затіяний президентом Болівії Ево Моралесом.

Моралес, перший індіанський президент країни, вважає, що зміна конституції забезпечить повноваженнями індіанську більшість в країні. Його кабінет вже заявив, що перенесення столиці не стоїть на повістці.

Місто Сукре, адміністративний центр департаменту Чукісака, розташоване в 700 км. на південний схід від Ла-Паса. Виконувало роль столиці країни в 19 столітті і до цих пір в ньому знаходяться Верховний суд і Конституційні збори. Ла-Пас став столицею Болівії в 1898 році. У цьому місті розташовується резиденція президента країни, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Болівія на порозі громадянської війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі