понеділок, 22 вересня 2008 08:52

Болгарія святкує 100-річчя незалежності

Болгарія в понеділок, 22 вересня, в своїй старій столиці Веліко Тирново урочисто відзначає національне свято - 100-річний ювілей з дня проголошення незалежності.

Саме тут, у Веліко Тирново було виголошено маніфест, що оголосив незалежність Князівства Болгарії від Османської імперії. І саме це стародавнє болгарське місто за традицією стало центром святкувань, на які зібралося все керівництво республіки на чолі з президентом Болгарії Георгієм Пирвановим і прем"єр-міністром Сергієм Станішевим. Масові народні гуляння проходять і в інших містах країни.

Нагадаємо: акт проголошення незалежності ліквідовував залишки васальної залежності Болгарії від Високої порти. Берлінський мирний договір, що закріпив підсумки російсько-турецької війни 1877-1878 років, не визнав Князівство Болгарію як суверенну державу, і впродовж трьох десятиліть країна продовжувала виплачувати дань Османській імперії, дотримуватися режиму капітуляції зі всіма юридичними і політичними наслідками.

Тому маніфест, зачитаний у Веліко Тирново у вересні 1908 року главою держави Фердинандом I Кобургським, став найважливішим політичним кроком, що заклав основи сучасної болгарської державності, повідомляє Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Болгарія святкує 100-річчя незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі