пʼятниця, 06 листопада 2015 10:54

Бойовики у Сирії застосували іприт - Reuters

Бойовики у Сирії застосували іприт - Reuters
Фото: Reuters

У сирійському місті на північ від Алеппо був застосований отруйний газ іприт.

Експерти з хімічної зброї дійшли висновку, що газ був розпилений 21 серпня, коли у місті тривали протистояння між "Ісламською державою" та групою опозиціонерів, передає Reuters із посиланням на конфіденційну доповідь, яка є в розпорядженні журналістів.

В документі Організації із заборони хімічної зброї йдеться про те, що "з повною упевненістю можна говорити, що принаймні дві людини були уражені іпритом" у місті Мареа.

"Цілком імовірно, що наслідки іприту призвели до смерті дитини", - сказано в доповіді.

У доповіді не вказано, чи газ застосувала "Ісламська держава", адже експерти не мали на меті назвати винних у злочині. Однак дипломатичні джерела вказали на те, що газ був застосований під час протистоянні бойовиків "Ісламської держави" та повстанцями.

"Це порушує важливе питання: звідки цей іприт", - сказав один із дипломатів. Він додав, що бойовики "Ісламської держави" могли виготовити його самостійно, або в них є раніше не відомі запаси хімічної зброї.

Сирія повинна була повністю віддати усі наявні токсичні речовини 18 місяців тому. Їх використання порушує резолюцію Ради Безпеки ООН та Конвенцію про хімічну зброю 1997 року.

Наявність на території Сирії хімічної зброї підтверджують також офіційні особи США.

Нагадаємо, громадянська війна в Сирії триває з 2011 року. Основні сторони конфлікту - офіційний уряд на чолі з Башаром Асадом, терористична організація "Ісламська держава", опозиційні групи та курди.

З грудня 2014 року Міжнародна коаліція проти "ІДІЛ" на чолі зі США здійснює авіаудари по позиціях "Ісламської держави". З 30 вересня РФ почала офіційну кампанію в Сирії на підтримку Асада.

"Ісламську державу" звинувачують у числених злочинах проти людяності, серед яких геноциди та страти.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики у Сирії застосували іприт - Reuters». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі