пʼятниця, 12 жовтня 2007 11:36

Бойовики ЕТА вчинили напад на хімічну фабрику поблизу Ліона

Бойовики баскського терористичного угруповання ЕТА шукають хімічні речовини з метою виготовити пристрої, що мають максимальну вибухову силу. Такий висновок зробили експерти правоохоронних органів Іспанії, вивчивши доповідь французьких колег про наліт на хімічну фабрику в ніч із середи на четвер поблизу міста Ліон. Згідно отриманим відомостям із Франції, четверо озброєних людей - двоє чоловіків і дві жінки - увірвалися на територію підприємства, обеззброївши охорону.

Очевидно, вони мали намір викрасти чотири ємкості з нітрометаном по 200 кг кожна, які повинні були поступити на склад фабрики. Проте потрібного їм вантажу нальотчики не виявили і відвезли замість нього дві тисячі літрів розведеного нітрометану в 400 каністрах, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Нітрометан є безбарвною рідиною, що зазвичай змішується з органічними розчинниками. Вона застосовується у виробництві хлорпікрину і деяких вибухових речовин.

За оцінкою іспанських експертів, у сполуках нітрометан може бути "дуже небезпечним". Зокрема, він був використаний при теракті в місті Оклахома (США) в 1995 році, коли загинули 168 чоловік.

Наліт здійснено у 80 км від місця, де в серпні французька жандармерія по наведенню іспанських колег виявила підпільне виробництво вибухових пристроїв угруповання ЕТА.

Під час обшуку в приватному будинку, де ховалися бойовики, було виявлено значну кількість запалів, вибухових речовин, а також інструкції з планами міст і автодоріг республіки.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики ЕТА вчинили напад на хімічну фабрику поблизу Ліона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі