середа, 22 травня 2019 15:16

Богдан шукатиме шпаринки в українських законах для Зеленського

Богдан шукатиме шпаринки в українських законах для Зеленського
Олександр Кочетков: Богдан буде забезпечувати для Зеленського поступове фактичне взяття влади. Фото: Главком

Рішення призначити Андрія Богдана на посаду керівника Адміністрації президента досить передбачуване. Володимира Зеленського на виборах масово підтримало населення, але є багато тих, хто проти його президентства. В органах влади так само. Верховна Рада, уряд та інші важливі державні інституції проявляли певний спротив щодо Зеленського. Це доходило до тихого саботажу з боку попередньої влади. Достатньо хоча б згадати баталії довкола дати інаугурації та те, як довго депутати відтягували розгляд цього питання, - говорить в інтерв'ю Gazeta.ua політолог Олександр Кочетков.

- Зараз Зеленський хоче взяти владу у свої руки не на папері, а в реальності, - пояснює експерт. - Запустив перевибори до парламенту. Планує провести туди якомога більшу партію "Слуга народу" та сформувати більшість. Але цього недостатньо. Також йому треба призначити "своїх" людей на ключові державні посади. В Адміністрації президента Зеленському потрібен той, хто професійно розбирається в нашій хитрій юридичній системі. Вміє знаходити у ній шпаринки та можливості для того, щоб протягнути потрібні президенту ініціативи, не порушуючи закон. Андрій Богдан є саме такою людиною. Добре знається на юридичних аспектах, вміє вирішувати проблеми. Він буде забезпечувати для Зеленського поступове фактичне взяття влади.

Які є ризики у цьому призначенні?

- Богдана небезпідставно звинувачують у співпраці з олігархом Ігором Коломойським. Він - його юрист. Свого часу Богдан був у партійному виборчому списку БПП. Мав зайти у парламент. Але інші члени партії дуже не хотіли бачити Богдана у своїх лавах саме через зв'язок із Коломойським. 2016-го вони для цього навіть прийняли правки до закону, щоб можна було змінити черговість депутатів у списку. Саме співпраця Богдана з Коломойським і є головним ризиком його призначення сьогодні. Але у наших реаліях дуже важко знайти відносно вагомого чиновника, який би не стикався з Ігором Валерійовичем. Тож маємо дуже уважно стежити, щоб інтереси Коломойського не почали вилазити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Питання про мир із Росією можуть винести на референдум - голова АП

Яка вірогідність, що Богдан таки почне лобіювати інтереси Коломойського і чим це загрожує державі?

- Сподіваюсь, що не почне. В іншому випадку Володимир Зеленський матиме великі зовнішні проблеми. Виникне невдоволення на міжнародному рівні. У першу чергу, у нас загостряться стосунки зі Сполученими Штатами, які є важливим стратегічним партнером України. Якщо це буде відбуватися, Андрій Богдан втратить посаду. Тож, сподіваюсь, йому вистачить мудрості не грати на руку Коломойському. А Ігорю Валерійовичу - совісті не звертатися до Богдана.

Зараз багато говорять, що Андрія Богдана призначили всупереч закону про люстрацію. Це правда?

- Це абсолютно необ'єктивний закид. Ще 2015-го голова Адміністрації президента Порошенка Борис Ложкін зробив усе необхідне, щоб ця посада та заступники голови Адміністрації президента не підлягали люстрації. Тож Андрія Богдана цілком законно призначили.

На що поширюються повноваження Адміністрації президента та її керівника?

- Функції та обов'язки Адміністрації президента майже не прописані у Конституції. Там є тільки натяк, що глава держави має право створювати допоміжні органи. Але, що саме вони можуть робити, а що - ні, не задекларовано. Це залежить безпосередньо від президента Зеленського. Наскільки він буде готовий делегувати частину своїх повноважень Адміністрації Богдана. Наприклад, на початку першої каденції Леоніда Кучми країною фактично керував голова його адміністрації Дмитро Табачник.

Коли Зеленський обирав главу адміністрації, конкуренція була між Андрієм Богданом і Сергієм Шефіром (сценарист і продюсер, директор "Студії Квартал-95". - Gazeta.ua). Другий отримав посаду першого помічника президента. Буде конкурувати з главою адміністрації. Можуть бути взаємним стримуючим фактором. Якщо один десь схибить, інший обов'язково доповість про це Зеленському. У такій ситуації президент має більше шансів отримати достовірну інформацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нелюстрований і здає націнтереси: мережі реагують на нового главу АП

Які повноваження Володимир Зеленський може надати Андрію Богдану як главі Адміністрації президента?

- Зараз точно зрозуміло, що Богдан буде готувати усі документи на підпис президенту. У першу чергу, щодо звільнень і призначень. Робочий день президента Зеленського, його розклад, зустрічі будуть навпіл формувати Богдан і Шефір. Глава Адміністрації президента буде також займати юридичним забезпеченням діяльності президента.

Наскільки Богдан є оптимальною фігурою для такої посади? Який глава адміністрації нам потрібен?

- Він є не стільки оптимальним, скільки компромісним варіантом для усього оточення Зеленського. Ідеальним мав бути такий самий, як Богдан. Із його навичками та уміннями, але без зв'язків із попередньою владою та олігархатом.

21 травня президент Володимир Зеленський призначив головою своєї Адміністрації Андрія Богдана. Богдан — колишній член уряду Миколи Азарова та колишній помічник екс-народного депутата Андрія Портнова. Частіше його згадують, як адвоката Ігоря Коломойського.

Призначення колишнього члена уряду Азарова Андрія Богдана на посаду голови Адміністрації президента будуть оскаржувати в судах. Таке переконання у кулуарах парламенту висловив народний депутат від БПП Вадим Денисенко.

Зараз ви читаєте новину «Богдан шукатиме шпаринки в українських законах для Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі