субота, 22 квітня 2006 15:03

Благодатний вогонь зійшов на землю

 

У храмі Гроба Господнього в Єрусалимі відбулося чудо сходження Благодатного вогню.

Вогонь зайнявся в печері Гроба Господнього, де знаходиться кам"яне ложе, на якому покоїлося зняте з хреста тіло Спасителя. У момент здійснення чуда в печері перебував лише патріарх Єрусалимський Феофіл.

Патріарх вийшов із печери, несучи лампаду зі Святим вогнем. Віруючі, які стоять в перших рядах, запалюють від нього свої свічки, і вогонь швидко передається від однієї людини до іншої. Багато хто в буквальному розумінні вмивається вогнем, який в перші хвилини має незвичайну властивість - він не опалює.

Тисячі християн з усього світу зібралися у Велику суботу в єрусалимському храмі Гроба Господнього, на прилеглих вулицях і площах в очікуванні Благодатного вогню, який щорічно чудовим чином займається напередодні Великодня.

Храм Гроба Господнього поділений між декількома християнськими Церквами: велика частина святинь належить Єрусалимській Православній церкві, є також вірменська, коптська, сирійська й францисканська частини. Найсвященніше місце храмового комплексу - каплиця над Гробом Господнім (Кувуклія). Тут знаходиться кам"яне ложе, де покоїлося тіло Христа після Хресної смерті в Страсну п"ятницю і до його воскресіння. Саме на цьому кам"яному ложі чудово займається Благодатний вогонь.

Найбільш рання згадка про сходження Святого вогню напередодні Воскресіння Христова (Паски) датується IV століттям. Церковна церемонія отримання Благодатного вогню (літанія) починається з раннього ранку й складається з цілого ряду ритуалів. Спочатку Кувуклію оглядає й опечатує поліція. Старшини православної арабської молоді, сидячи на плечах один в одного й скандуючи "нема віри, окрім віри Православної, Христос - істинний Бог", просять Господа дарувати віруючим Благодатний вогонь.

Опівдні від Єрусалимської патріархії починається Хресна хода до Гроба Господнього, яка завершується перед входом у Кувуклію. В печеру вносять велику лампаду, в якій повинен зайнятися головний вогонь і 33 свічки (за кількістю років земного життя Спасителя).

Єрусалимський патріарх увійде всередину Кувуклії в одному полотняному підряснику - щоб було видно, що він не проносить із собою в печеру сірника або що-небудь ще, за допомогою чого можна добути вогонь. Потім вхід у каплицю опечатають і настане напружена тиша в очікуванні чуда сходження Благодатного вогню.

Вважається, що, якщо вогонь не зійде, це стане жахливою ознакою для всього людства, а ті, хто знаходиться в храмі, загинуть.

Як правило, очікування чуда триває від декількох хвилин до декількох годин. У цей час у храмі гаситься світло. Якийсь час потому в храмі з"являються нез"ясовні сполохи світла, які ніби стікають по стінах і колонах униз, а з отвору в куполі храму на Гроб Господній опускається вертикальний широкий стовп світла. Нерідко в ці хвилини нез"ясовним чином спалахують лампади й свічки в руках віруючих, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Благодатний вогонь зійшов на землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі