понеділок, 03 грудня 2007 13:13

Біологічна зброя появилася більше 3000 років тому на Близькому Сході

Виявляється, вперше біологічна зброя з"явилася 3300 років тому на Близькому Сході у стародавніх хеттів. Як повідомляє журнал New Scientist, такого висновку дійшов канадський дослідник Сіро Тревізанато після докладного аналізу текстів того часу.

За словами вченого, тексти свідчать про те, що стародавні хетти використовували овець, заражених туляремією, щоб уразити свого ворога. Туляремія, також відома, як кроляча лихоманка, - хвороба, що передається людині від тварин або кровоссальних комах, а також через заражені продукти харчування. Тревізанато упевнений, що саме туляремія призвела до згадуваної в документах "хеттської чуми", яка уразила Близький Схід в XIV в. до н.е.

З листування єгипетського фараона Ехнатона з фінікійцями відомо, що близько 1335 року до н.е. фінікійське місто Симіру охопила епідемія хвороби, що викликає недієздатність людини і смерть. Також згадується, що в результаті цієї напасті стали забороняти використовувати ослів у караванах.

З погляду дослідника, це говорить про те, що жителі міста у той час потерпали від туляремії, яка також передалася тваринам, і, відповідно, комахам на них, тому заборона на використання ослів для перевезень можна розглядати як спробу зупинити розповсюдження заразної хвороби, повідомляє Newsland.

 

Зараз ви читаєте новину «Біологічна зброя появилася більше 3000 років тому на Близькому Сході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі