понеділок, 10 листопада 2008 09:45

Біологи відкрили 200 нових видів морських організмів

В рамках глобального дослідження морської біосфери учені виявили 200 нових видів морських організмів, повідомляє NatureNews. Про свої відкриття дослідники проведцть доповідь на Всесвітній конференції з морської біорізноманітності (WorldConferenceonMarineBiodiversity), яка пройде в іспанському місті Валенсія з 11 по 15 листопада 2008 року.

За словами учених, одним з найцікавіших нових видів є Megaleledonesetebos, який мешкає у водах Антарктики. Дослідники вважають, що він є предком всіх сучасних восьминогів. M. setebos почав "розселятися" по планеті більше 30 мільйонів років тому. У цей період Антарктика покрилася льодом і утворилися нові морські течії північного напряму. Саме ними скористався "батько восьминогів" для міграції. Робота з докладним викладом результатів, присвячених Megaleledonesetebos, з'явиться в журналі Cladistics.

Іншим важливим відкриттям стало виявлення в Південно-західній частині Тихого океану колоній гігантських бактерій, які здатні рости до декількох сантиметрів в довжину. Учені вважають, що ці організми виникли на Землі декілька мільярдів років тому.

Окрім нових видів біологам вдалося виявити особливості поведінки "старих" видів. Так, дослідники встановили, що великі білі акули здійснюють регулярні занурення на глибину більше 300 метрів. Причини цих занурень учені поки пояснити не можуть (зовсім нещодавно отримали пояснення глибоководні занурення шкірястих черепах).

Всі ці відкриття були зроблені в рамках глобального дослідження TheCensusofMarineLife. У цьому проекті бере участь більше 2000 учених з 80 країн світу. Фахівці приступили до дослідження в 2000 році, а орієнтовна дата завершення - 2010 рік. В рамках цього дослідження учені планують скласти каталог розподілу популяцій всіх відомих видів морських тварин (їх зараз відомо більше 250 тисяч).

Зараз ви читаєте новину «Біологи відкрили 200 нових видів морських організмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі