середа, 16 січня 2008 15:33

Біодобавки з кальцієм сприяють розвитку інфаркту

Прийом біодобавок з кальцієм підвищує ризик розвитку інфаркту у жінок в постменопаузі. До такого висновку прийшли новозеландські учені за наслідками дослідження з участю майже 1,5 тисяч немолодих жінок.

Учасниць, середній вік яких складав 74 року, розділили на дві групи. Половина з них щодня приймала біодобавки з кальцієм, інші - плацебо. Шість кожного місяця протягом п"яти років фахівці з Оклендського університету проводили огляд учасниць і фіксували побічні ефекти від прийому препарату.

З"ясувалося, що жінки в постменопаузі, що приймали біодобавки з кальцієм, частіше страждали від інфарктів - за період спостереження в цій групі було зареєстровано 36 інфаркт у 31 учасниці. Для порівняння, в контрольній групі сталися 22 інфаркти у 21 учасниці, повідомили дослідники. Крім того, у жінок, що приймали біодобавки з кальцієм, частіше розвивався інсульт і наступала раптова смерть - хоча ці показники були в межах статистичної погрішності, відзначили учені.

На думку фахівців, знайдений ними взаємозв"язок пояснюється тим, що біодобавки з кальцієм можуть посилювати атеросклероз судин.

"Ймовірно, ця проблема переважно немолодих жінок, оскільки вони частіше, ніж молоді страждають ішемічною хворобою серця. Тому здається розумним рекомендувати відмову від біодобавок з кальцієм людям старше 70 років, а також страждаючим ішемічною хворобою серця", - повідомив керівник дослідження професор Ян Рейд.

Тим часом, британські дієтологи закликали пацієнтів, які приймають біодобавки з кальцієм, не відмовлятися від їхнього прийому без консультації з лікарем. Ці засоби допомагають при остеопорозі і, за даними ряду досліджень, можуть знижувати рівень "поганого" холестерину в крові.

Описаний новозеландськими ученими взаємозв"язок між біодобавками і інфарктом може бути пов"язаний з вживанням надмірної кількості кальцію: учасниці дослідження приймали в середньому близько 800 міліграмів кальцію, що перевищувало рекомендоване у Великобританії дозування в 700 міліграм, відзначила британський дієтолог Памела Мейсон. На її думку, результати дослідження повинні бути перевірені за допомогою масштабніших випробувань, повідомляє British Medical Journal.

Зараз ви читаєте новину «Біодобавки з кальцієм сприяють розвитку інфаркту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі