четвер, 23 серпня 2007 13:02

Більшість росіян не вірять офіційній версії про Беслан

Напередодні третіх роковин теракту в Беслані 81% росіян не вірить версії влади про те, що сталось у школі в 2004 році.

Такі результати були отримані після проведеного в Лєвада-центрі порівняльного аналізу опитувань громадської думки щодо цього теракта, проведених відразу після подій і зараз.

З"ясувалося, що переважна більшість респондентів донині підозрюють змову влади, що замовчує події 1-3 вересня. Такої думки, вираженої у відповідях "приховують правду", "говорять тільки частину правди", "свідомо вводять в оману", дотримуються 81% опитаних. У 2004 році, за гарячими слідами, так вважали стільки ж – 83% (різниця менша за статистичну похибку).

Причини подібного недовір"я спробував пояснити депутат Держдуми, член парламентської комісії з розслідування теракту Юрій Савельєв. Він і сам упевнений, що власті покривають тих, хто підірвав спортзал. "Я вирахував, що жоден пристрій бойовиків не вибухнув, руйнування під вікном були спричинені пострілами зовні. Ніхто не хоче нести відповідальність за постріли, що спричинили вибух і загибель заручників" – заявив він. Як відомо, Савельєв оприлюднив доповідь Беслан: правда заручників, що суперечила офіційним висновкам, зокрема про те, що більшість заручників були вбиті внутрішніми вибухами в спортзалі школи.

"Так само реагують жителі будь-якої іншої країни. Наприклад, у США впевнені, що від людей приховують правду про теракт в баштах-близнюках. Уся правда про такі речі не може бути відкрита ніколи", – пояснив результати опитування президент фонду Політика Вячеслав Ніконов.

Підсумки опитування Лєвада-центра виявили ще один несподіваний результат: все меншому числу пересічних людей потрібна перемога над терористами за будь-яку ціну. У 2006 році 30% респондентів вважали, що влада повинна піти на жертви, але не поступитися терористам, що висувають політичні вимоги. У 2007 число таких опитаних скоротилося: їх залишилося 18%. Водночас на 9% (з 57 до 66%) виросло число тих, хто вважає смерті безневинних людей дуже високою ціною і ладен поступитися бандитам заради збереження життя заручників. "Таке співвідношення зустрічається повсюдно, але реальність в тому, що йти на поводу у терористів не можна! Це розуміють політики і військові, а прості громадяни як і раніше вважають інакше", – заявив Ніконов, відзначає Газета GZT.ru.

Зараз ви читаєте новину «Більшість росіян не вірять офіційній версії про Беслан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі