вівторок, 17 лютого 2009 08:11

Більшість кримчан проти входження півострова до складу Росії

Більшість кримчан проти входження півострова до складу Росії

Населення Криму проти входження півострова до складу Росії, заявив сьогодні на прес-конференції в Москві голова Севастопольської міськдержадміністрації Сергій Куніцин.

Він сказав: "Я не беруся говорити про всіх людей, але ті опитування, які ми проводили в Криму свого часу, свідчать про те, що переважна більшість людей не є прихильниками відокремлення (від України) і повернення Криму і Севастополя Росії".

Як зазначив С.Куніцин, у Криму проживає 58% етнічних росіян, а в Севастополі їх 71%. Він додав, що ця територія єдина, де українці не становлять більшість.

Більшість кримчан в Росії навіть не бували

За його словами, більшість кримчан стоять на позиціях, щоб Росія і Україна були зв"язані тісними узами дружби, щоб не було митниць та інших перешкод для перетину кордону.

На думку кримського журналіста Андрія Васильєва, який взяв участь в прес-конференції Куніцина, за проросійськими настроями частини кримчан стоїть не реальне бажання приєднатися до Росії, а ностальгія за часами Радянського Союзу.

"Старше покоління до цих пір відчуває себе громадянами СРСР, - пояснив свою думку Андрій Васильєв. - Населення Криму свого часу сформувалося з приїжджих зі всіх куточків СРСР. І коли вониговорять про приєднання до Росії, вони насправді мають на увазі повернення в СРСР. Адже більшість з тих, хто виступає з такими гаслами, за останніх 20 років навіть в Росії не бували".

Глава Севастополя також прокоментував скандальну ситуацію, коли мер Москви Юрій Лужков, який приїхав на святкування ювілею столиці Чорноморського флоту, до вечора був оголошений "персоною нон грата". Куніцин підкреслив, що вдячний московському градоначальнику за допомогу, а висилку пояснив недоречною емоційністю Лужкова.

"У нас конструктивні взаємини з керівництвом Москви і Московської області, - підкреслив Куніцин. - І якби ЗМІ весь час не нагадували б про цей інцидент, про нього б вже ніхто і не згадував. Ніхто і не думає зменшувати заслуг Лужкова, допомоги, яку московський уряд надає Севастополю. А інцидент стався лише унаслідок його дуже вже емоційних заяв. Але наша співпраця продовжуватиметься. Ми відкрили Будинок Москви в Севастополі. Проте чомусь ніяк не можемо відкрити Будинок Севастополя в Москві", - нагадав Куніцин.

79% українців переконані, що Крим повинен залишатися у складі України як автономія або область.

Про це свідчать оприлюднені дані соціологічного опитування, що проводилося Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

На запитання "Якби найближчим часом проводився референдум щодо статусу АР Крим, як би ви голосували?" 54% респондентів відповіли, що Крим повинен бути автономією у складі України, тобто зберегти нинішній статус. 25% вважають, що Криму потрібно надати статус області. 8% вважають, що Крим повинен бути виведений зі складу України.

4% респондентів упевнені, що Крим повинен бути відокремлений від України і переданий Росії, 3% підтримують ідею про надання Криму статусу російської автономії на території України, і 1% громадян вважає, що Крим повинен мати статус татарської автономії на території України. 13% респондентів не визначилися з відповіддю.

За матеріалами УНІАН, Новый Регион, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Більшість кримчан проти входження півострова до складу Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі