вівторок, 01 травня 2007 16:29

Більше мільйона людей у Стамбулі протестують проти ісламізації Туреччини

В неділю в Туреччині пройшов багатотисячний мітинг прихильників світської держави, що протестували проти обрання президентом країни ісламіста Абдулли Гюля. За інформацією західних інформагентств, в демонстраціях на вулицях Стамбулу прийняло участь більше мільйона людей. Протестуючі також добиваються дострокових виборів до парламенту.

"Туреччина – світська держава, і вона залишиться світською", - скандували мітингувальники в Стамбулі, вимагаючи відставки нині діючого проісламського кабінету міністрів Тайіпа Ердогана.

Турецька опозиція почала масові акції протесту по всій країні після першого туру президентських виборів в парламенті країни, що відбувся у п"ятницю. Єдиному кандидатові на пост голови держави, що представляє правлячу Партію справедливості і розвитку, Абдуллі Гюлю, не вистачило шість голосів, щоб набрати конституційну більшість.

Проти обрання президентом Абдулли Гюля, який виступає за за ісламізацію Туреччини, вже висловилися представники армії і ділових кіл.

В даний час питання про анулювання підсумків першого туру президентських виборів розглядається в Конституційному суді Туреччини, який, як очікується, винесе свою ухвалу першого або другого травня.

У разі відміни п"ятничних результатів голосування в парламенті, загальні вибори в Туреччині можуть відбутися вже четвертого листопада. Якщо ні, то під час наступного голосування в парламенті, яке повинне пройти дев"ятого травня, Абдулле Гюлю досить буде набрати просту більшість голосів, передає Телеграф.
Зараз ви читаєте новину «Більше мільйона людей у Стамбулі протестують проти ісламізації Туреччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі