пʼятниця, 21 грудня 2007 08:26

Білоруський опозиціонер отримав 1,5 року в"язниці за граффіті проти Лукашенка

У Білорусії в четвер мінський суд засудив активіста білоруського опозиційного руху "Молодий фронт" Артура Фінкевича до півтора років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму за порушення режиму від"їзду покарання, призначеного йому в травні 2006 року за граффіті, що критикує режим Олександра Лукашенка.

Причиною нового переслідування стала велика кількість адміністративних стягнень нібито за порушення режиму. По цій статті (415 УК - ухилення від від"їзду покарання у вигляді обмеження свободи) передбачено покарання у вигляді позбавлення свободи строком до трьох років. Прокурор захотів для опозиціонера два роки в"язниці. Сам Фінкевич в останньому слові попросив суд призначити максимально м"яке покарання, передбачене цією статтею, - шість місяців. Мотивування: складні сімейні обставини і хвороби, які загострилися під час від"їзду покарання у виправній установі відкритого типу в Могильові.

Вирок був зустрінутий присутніми в залі криками "Ганьба!" ("Ганьба!"). Після закінчення процесу на сходинках суду зібралося близько 40 чоловік, які скандували "Живе Білорусь!". Адвокат засудженого Анна Рибалко заявила про намір оскаржити вирок у вищій інстанції.

Фінькевич був затриманий в Мінську вночі 30 січня 2006 року за нанесення на стіну напису "Ми хочемо нового!". 10 травня 2006 року суд Першотравневого району Мінська визнав його винним в злочині по ч. 2 ст. 339 Кримінального кодексу (злісне хуліганство) і засудив до двох років обмеження свободи. Молодіжний активіст відбував покарання у виправній установі відкритого типу N 43 Могильов. 7 червня 2007 року йому було відмовлено в умовно-достроковому звільненні.

За словами лідера "Молодого фронту" Павла Северінца, в ході судового процесу Фінкевич вже провів більше півтора років в СІЗО, хоча йому дозволялося ходити на роботу. "Артур сподівався на м"якший вердикт. Він тримається, але, звичайно, він пригнічений. За порадою свого адвоката він частково визнав свою провину, щоб добитися менш строгих умов утримання у в"язниці", - розповів Северінец.

"Молодий фронт" не зареєстрований в Білорусії як політичний рух. У зв"язку з цим в 2006 році попередній глава організації Дмитро Дашкевич був засуджений на 1,5 роки в"язниці "за організацію діяльності суспільного об"єднання, що не пройшло державну реєстрацію". У грудні 2006 міжнародна організація Amnesty International визнала Дмитра Дашкевича в"язнем совісті, повідомляють "Білоруські новини".

Зараз ви читаєте новину «Білоруський опозиціонер отримав 1,5 року в"язниці за граффіті проти Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі