пʼятниця, 18 квітня 2008 11:33

Білоруських сектантів депортували з Росії

Вчора, 17 квітня, суд постановив депортувати на батьківщину громадян Білорусі, які раніше, серед інших пензенських відлюдників, чекали у своїй землянці на "кінець світу". Зараз вони їдуть поїздом у супроводі співробітників міліції, і через годину-півтори мають перетнути російсько-білоруський кордон.

"Швидше за все, вони прибудуть до Орши (Вітебська обл.), після чого у супроводі співробітників міліції вони будуть доставлені по домівках. Їх п"ять осіб - це жителі Брестської і Могильовської областей", - повідомили "ІНТЕРФАКСУ" в правоохоронних органах.

За словами представників міліції, після прибуття "ними займатиметься місцева влада - їх відвідають лікарі, психологи".

Нагадаємо, в листопаді 2007 року 35 членів секти, серед яких були громадяни Росії і Білорусі, сховалися в землянці, викопаній ними поблизу села Нікольске Пензенської області. Вони заявили, що чекатимуть під землею кінця світу, який, за їх розрахунками, має наступити в травні 2008 року.

Довгий час відлюдники відмовлялися виходити назовні і погрожували влаштувати масове самоспалення, якщо їх не дадуть спокою. Проте в березні через паводок в землянці почалося обвалення ґрунту, після цього декілька груп сектантів залишили притулок.

За даними влади, під землею залишається 11 людей. Слова одного з сектантів, який вийшов з підземелля, - Віталія Недогона про те, що в печері померли дві жінки, поки не отримали офіційного підтвердження.

Вчора суд Бековського району Пензенської області визнав п"ятьох відлюдників-громадян Білорусі, які вийшли назовні, винними в "порушенні іноземним громадянином або особою без громадянства режиму перебування (проживання) в Російській Федерації". Їх оштрафували і зобов"язали залишити територію РФ.

Водночас було ухвалено рішення не висилати білоруську сім"ю Вабіщевич - мати з двома дітьми, батько яких залишається до цього часу в підземеллі.

Відносно духовного лідера відлюдників Петра Кузнєцова, який не став спускатися в притулок, було порушено дві кримінальні справи. Він поки що перебуває у лікарні з важкою черепно-мозковою травмою. За однією з версій, він намагався покінчити життя самогубством, за іншою - став жертвою боротьби за владу в секті, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Білоруських сектантів депортували з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі