пʼятниця, 15 лютого 2008 12:33

Білоруські доярки, трактористи і будівельники даватимуть клятву на вірність професії

Відділ ідеології Чашницького райвиконкому і місцеве відділення БРСМ склали текст клятви на вірність професії, яку з цього року даватимуть всі молоді фахівці, що приїжджають в район за розподілом. У акції, перший етап якої пройшов днями, вже взяли участь молоді механізатори, доярки, будівельники, продавці.

Як розповідає "Еурапейскае радыё для Беларусі", в тексті клятви містяться стандартні обіцянки бути вірними професії і продовжувати її традиції. Разом із випускниками вищих навчальних закладів її даватимуть всі молоді фахівці.

Першими клятву на вірність професії склали днями в районному палаці культури 98 хлопців і дівчат.

Як раніше повідомляв Телеграф, в липні минулого року голова Сільгосппалати Литви Бронюс Маркаускас заявив, що країна гостро потребує доярок і трактористів. За його словами, в сільському господарстві бракує близько півтори тисячі фахівців. Ці професії вирішено включити до списку дефіцитних, щоб можна було імпортувати робочу силу з сусідніх країн.

"На внутрішньому ринку праці за ту досить непогану зарплату, яку пропонують фермери і сільгосптовариства, потрібних фахівців ми не знаходимо", - сказав Бронюс Маркаускас.

Голова Сільгосппалати Литви стверджував, що доярка в Литві може заробити до 580 євро, а тракторист - до 1160 євро. При цьому середній заробіток в країні складає 522 євро. Проте литовці не бажають працювати в сільському господарстві навіть за таку зарплатню. За останні шість років кількість зайнятого в цій сфері населення скоротилася з 20% до 12%.

Бронюс Маркаускас бачить тільки один вихід із ситуації, що склалася, - запрошувати відповідних фахівців із Білорусі, України і Молдови. "Сільгоспсектор там ще тільки перебудовується, тому робота в Литві буде для людей корисна і в сенсі досвіду", - вважає голова Сільгосппалати Литви, повідомляє Telegraf.by.
Зараз ви читаєте новину «Білоруські доярки, трактористи і будівельники даватимуть клятву на вірність професії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі