понеділок, 02 березня 2009 10:24

Білоруські бізнесмени можуть знищити унікальні Шацькі озера

Білоруські бізнесмени можуть знищити унікальні Шацькі озера

Водний заповідник піде під землю, якщо білоруські бізнесмени почнуть добувати крейду з розташованого неподалеку Хотиславського кар"єру.

Першими про розробки на кордоні України і Білорусі дізналися волинські екологи, яким два тижні тому попалася на очі газета наших сусідів "Вечерка".

У кар"єрі вже з"явилася спецтехніка

В одній з її заміток захисники природи прочитали шокуючу новину. Виявляється, крупна білоруська компанія в 2009 - 2011 роках має намір рити в Хотиславськом кар"єрі крейду, який, до речі, вважається кращим в цій країні. Після чого на території збудують завод з виробництва бетону і цегли.

- Це катастрофа! - обурюється начальник державної екологічної інспекції у Волинській області Олег Кіндер. - Розумієте, кар"єр має карстове походження. Поклади крейди знаходяться на глибині 6 - 12 метрів. Якщо почати видобуток, то спершу відбудеться збій в системі підземних вод, а потім утворюються карстові порожнечі, куди підуть всі озера Шацького національного природного парку, зокрема унікальне своїми лікувальними водами озеро Світязь! Не говорячи вже про те, що жителі сотень волинських сіл залишаться без питної води, вичерпається зрошувальний канал, а врожайність знизиться наполовину.

Обурені фахівці негайно звернулися до президента, прем"єр-міністра і спікера, вимагаючи приділити увагу проблемі.

- Нам написали з МЗС, попросивши роз"яснити ситуацію у Міністерства охорони природних ресурсів Білорусі, - продовжує Олег Кіндер. - Виявляється, їх бізнесмени шукали дозволу у керівництва країни, але офіційної відповіді через наші претензій їм поки не дали. Проте, за неперевіреною інформацією, в кар"єрі з"явилася спецтехніка, що розчищає його для видобутку крейди.

У 80-х роках білорусів вдалося зупинити

До речі, в 80-х роках білоруси вже намагалися експлуатувати Хотиславський кар"єр. Тоді завдяки старанням учених роботи вдалося зупинити.

Також занепокоєння викликають сміттєзвалища. Загалом на Волині функціонує десять узаконених полігонів твердих побутових відходів. Під час дії регіональної екологічної програми "Екологія-2010" в експлуатацію здали дев"ять полігонів твердих побутових відходів і чотири очисні споруди.

Нині триває реконструкція очисних споруд "Луцькводоканалу", будівництво мереж та очисних споруд школи-інтернату села Затурці Локачинського району й села Світязь Шацького району.

Озеро Світязь одне з семи природних чудес України. Розташований Світязь неподалеку смт Шацьк. Входить до групи Шацьких озер. Озеро Світязь живлять артезіанські джерела. Вода тут надзвичайно прозора і м"яка. У сонячну погоду дно видно на кількаметровій глибині.

Світязь - найглибше озеро в Україні. Його максимальна глибина досягає 58 метрів. Площа 25,2 кв. км., довжина - 9,3 км., найбільша ширина - 8 км. Входить до складу Шацкого природного національного парку. Його вода містить багато срібла, дуже швидко загоює рани, лікує шкірні захворювання. Останніми роками Світязь став місцем паломництва туристів. Влітку тут поправляють здоров"я не менше 15-20 тисяч чоловік.

За матеріалами "Комсомольская правда", Zaxid.net, 7chudes.in.ua

Зараз ви читаєте новину «Білоруські бізнесмени можуть знищити унікальні Шацькі озера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі