четвер, 10 липня 2008 16:31

Білоруська влада запросила на вибори спостерігачів ОБСЄ

МЗС Білорусі направив запрошення в Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ - структуру ОБСЄ, що займається моніторингом виборів), щоб ця організація надіслала своїх спостерігачів на парламентські вибори, що відбудуться у вересні 2008 року. Аналогічне запрошення, як повідомляється на сайті МЗС, відправлене також до Виконавчого комітету СНД.

Влада республіки обіцяє створити учасникам моніторингу необхідні умови для роботи, та постаратися провести вибори "чесно, відкрито і демократично". В той же час офіційний Мінськ попереджає спостерігачів, щоб вони "не втручалися у виборчий процес".

Нагадаємо, що вибори президента, що пройшли в Білорусії в 2006 році, викликали різку критику з боку Європи і США, які звинуватили керівництво республіки у фальсифікації результатів. Після цього відносно глави держави і деяких високопоставлених чиновників були введені міжнародні санкції, зокрема, їм був заборонений в"їзд до США і країн Євросоюзу.

Вибори в нижню палату білоруського парламенту - Палату представників - призначені на 28 вересня. Відповідно до виборчої системи країни, палата буде сформована зі 110 депутатів, обраних з одномандатних округів.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко неодноразово заявляв, що представники опозиції до парламенту потрапити не зможуть. В той же час він зазначив, що не заперечує проти присутності серед депутатів декількох опозиціонерів. Це, за його словами, дозволило б понизити критику зі сторони Заходу, який звинувачує республіку у відступі від демократії.

Деякі представники білоруської опозиції заявили про намір бойкотувати вибори. На їхню думку, слід зосередити зусилля на тому, щоб викрити фальсифікації під час голосування та низьку явку виборців, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Білоруська влада запросила на вибори спостерігачів ОБСЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі