вівторок, 05 серпня 2008 15:42

Білорусія повністю розплатилася за російський газ

Білорусія повністю розплатилася з "Газпромом" за постачання газу в першому півріччі 2008 року, мовиться в прес-релізі російської газової монополії. Крім того, сторони також домовилися з усіх питань, пов"язаним з фінансово-господарською діяльністю спільного газотранспортного підприємства "Белтрансгаз" в поточному році.

У липні 2008 року "Газпром" заявляв, що може звернутися до суду, якщо Білорусія не оплачуватиме російський газ в повному об"ємі. Річ у тому, що в другому кварталі 2008 року вартість російського газу для Білорусії була підвищена до 127,9 долара за тисячу кубометрів. У першому кварталі ціни на газ складали 119,5 долара. Як раніше повідомляли російські ЗМІ, республіка в односторонньому порядку ухвалила рішення оплачувати газ за старими розцінками.

Раніше Білорусія наполягала на перегляді цін на газ, що поставляється з Росії. Заступник прем"єр-міністра Білорусії Володимир Семашко 1 серпня заявив, що відбулося істотна зміна обставин, через що ціни на газ для Білорусії повинні бути понижені. За його словами, при укладення контракту на постачання газу сторони керувалися прогнозом Росії, який припускав зниження цін на нафту. В умовах підвищення вартості нафти і газу в світі Білорусію також може чекати різке зростання цін.

31 грудня 2006 року Росія і Білорусія підписали угоду про постачання газу в республіку в 2007-2011 роках. Спочатку документ припускав постачання газу за ціною 100 доларів за тисячу кубометрів, проте ця вартість повинна переглядатися щокварталу. "Газпром" планує поступово довести ціни на газ для Білорусії до загальноєвропейських.

Рішення про підвищення цін на газ для країн СНД було ухвалене радою директорів "Газпрому" в квітні 2008 року. Як очікується, в 2009 році газ поставлятиметься в країни СНД за ціною в 300 доларів за тисячу кубометрів, при цьому вартість постачань 2008 року також була підвищена. Зокрема, Україна в 2008 році отримує газ за ціною в 179,5 долара за тисячу кубометрів. По яких цінах "Газпром" планує поставляти газ для Білорусії в другому півріччі 2008 року, в прес-релізі газової монополії не повідомляється, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Білорусія повністю розплатилася за російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі