понеділок, 21 липня 2008 13:04

Білорусія поставила Судану російські винищувачі

Судан отримав з Білорусії партію винищувачів МІГ-29 російського виробництва. Про це повідомляє SudanTribune з посиланням на інформоване джерело. Всього через неназвану білоруську компанію було куплено 12 бойових літаків, які в даний час знаходяться на авіабазі Ваді Саєдна.

Доставка винищувачів МІГ-29 до Судану була здійснена два тижні тому транспортними літаками. При цьому до останнього часу про операцію взагалі не було відомо. У якій якості виступала білоруська компанія - продавця або посередника, джерело SudanTribune не уточнило.

Як відзначає видання, у разі застосування Хартумом винищувачів МІГ-29 в провінції Дарфур операція з Білорусією кваліфікуватиметься як порушення резолюції 1591, прийнятій Радою Безпеці ООН в 2005 році. Вказана резолюція забороняє постачання озброєння і військової техніки суданському уряду і повстанцям для ведення бойових дій в зоні міжетнічного конфлікту на заході країни.

Як відомо, Білорусія є одним з традиційних постачальників зброї до Судану. У 2006 році сторони підписали угоду про військову і військово-технічну співпрацю.

Нагадаємо також, що в травні поточного року повстанцями з Дарфура над передмістям суданської столиці був збитий винищувач МІГ-29 ВВС Судану. Російський інструктор, що пілотував його, загинув.

Роком раніше правозахисна організація AmnestyInternational звинуватила Росію в порушенні резолюції 1591. Тоді МЗС РФ категорично спростував інформацію про незаконні постачання зброї суданському уряду, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Білорусія поставила Судану російські винищувачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі