четвер, 20 грудня 2007 18:02

Білорусія отримала в кредит півтора мільярди доларів

Росія і Білорусія 20 грудня в Будинку уряду РФ в Москві підписали угоду про виділення Білорусії державного кредиту на 1,5 млрд доларів.

З російського боку документ підписав глава міністерства фінансів, віце-прем"єр Олексій Кудрін, з білоруського боку - міністр фінансів Микола Корбут. Умови виділення кредиту - на 15 років з відстроченням погашення на 5 років.

Білорусія може отримати ще один кредит - на два млрд доларів, заявив глава мінфіну Росії Кудрін. За його словами, Росія зараз вивчає можливість і форму цього кредиту. "Це форма за участю держави, але ми не визначили ще її параметри", - сказав він, додавши, що кредит може бути "не державний, а якийсь інший".

За словами голови Мінфіну, цей кредит піде на підтримку торгового і платіжного балансу Білорусії.

Кудрін нагадав, що в 2008 році Білорусія планує декількома траншами розмістити на російському ринку державні облігації в об"ємі до 10 млрд російських рублів. Організатором випуску облігацій буде російський банк ВТБ.

Президент Путін заявив про рішення надати Білорусії стабілізаційний кредит на засіданні Вищої держради союзу двох держав в Мінську 14 грудня.

Білорусія попросила надати їй кредит на початку 2007 року у зв"язку з різким підвищенням вартості енергоносіїв - "Газпром" прийняв про поступове підвищення до середньоєвропейської ціни російського газу для Білорусії протягом 2007-2010 років.

Щоб Мінську було легше "перейти на ринкові принципи", Росія надала союзникові полуторамілліардний кредит. Визначилася і вартість російського газу для Білорусії з 1 січня 2008 року - 119 доларів за тисячу кубометрів. Це найнижча ціна в СНД.

Зараз зовнішній госдолг Білорусії складає 840 млн. доларів. У вересні визначений законом про бюджет ліміт зовнішнього держборгу за рішенням президента збільшений з 2 до 4 млрд доларів. Попередній російський держкредит в 146 млн. доларів був наданий Білорусії в грудні 2005 року строком на 5 років, повідомляє newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «Білорусія отримала в кредит півтора мільярди доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі