четвер, 20 вересня 2007 18:56

Білорусія обзаведеться ядерною енергетикою

Це бажання країни озвучив замміністра закордонних справ Віктора Гайсенока під час свого виступу на пленарному засіданні 51-ої сесії Генеральної конференції МАГАТЕ.

"Ми маємо намір активно підтримувати комплексні зусилля секретаріату МАГАТЕ по наданню державам-учасникам допомоги в запуску національних програм ядерної енергетики. При цьому закликаємо приділяти першорядну увагу заходам, направленим на забезпечення безпеки і надійності атомної енергетики в цілому", - сказав замглави МЗС Білорусії.

Замміністра відзначив, що будь-яка країна, що забезпечує виконання своїх зобов"язань в рамках Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) повинна мати безперешкодний доступ до розвитку ядерної енергетики.

"Разом з тим ми усвідомлюємо всю складність і багатогранність питань, пов"язаних з виконанням договору. Це, зокрема, наочно підтвердила перша сесія підготовчого комітету оглядової конференції ДНЯЗ. Білорусія вважає, що співпраця в рамках ДНЯЗ повинна вести до накопичення позитивного досвіду виконання всіх положень договору, включаючи угоду про гарантії з МАГАТЕ", - сказав замміністра закордонних справ Білорусії.

Білоруська сторона, відзначив він, має намір і далі активно взаємодіяти з МАГАТЕ в питаннях зміцнення міжнародного режиму нерозповсюдження і виражає в зв"язку з цим підтримку діяльності агентства по застосуванню гарантій в державах-членах.

"Проте певні побоювання у нас викликає тенденція до перетворення МАГАТЕ виключно на структуру по застосуванню гарантій. На нашу думку, однобокий підхід до виконання статутних функцій може завдати непоправного збитку авторитету агентства як ведучій в ядерній області міжнародної організації", - сказав представник білоруського МЗСу, передає РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «Білорусія обзаведеться ядерною енергетикою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі