Ексклюзиви
понеділок, 21 листопада 2011 18:09

Без новітніх технологій виробництва продукції для України закрита Європа - експерт Сара Окман

Автор: Фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
 

Керівник проекту Міжнародної фінансової корпорації "Безпека харчової продукції в Україні" Сара Окман впевнена, що система ХАССП дозволить українським підприємствам отримувати більше прибутку. Новітня система контролює точки ризику в процесі виробництва й транспортування продуктів, тому дозволяє зменшувати витрати.

Що таке ХАССП і як вона може стати у пригоді звичайному споживачу?

- Пересічний споживач немає ризику отруїтись продуктом, який виготовлений за допомогою цієї системи. ХАССП - це абревіатура з англійської - HACCP. В перекладі означає "Система аналізу ризикованих факторів та критичні контрольні точки". Головне у системі - знайти найбільш ризиковані точки виробництва продуктів. І посилити на цих точках контроль, щоб продукція виходила зі стовідсотковою якістю з точки зору гігієни та санітарії. Усе має бути задокументовано. Якщо продукт зіпсується, можна буде легко відслідкувати, де саме допустили брак. Так можна буде зберегти партію, яка ще не дійшла до тієї точки, де був якийсь недолік. Інакше слід знищувати всю партію продукції.

У скільки обійдеться підприємству така система?

- Усе залежить від рівня підприємства і наскільки вони вже застосовують деякі вимоги ХАССП у себе. Точну цифру вам ніхто не скаже. Але це недешево.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Черкасах на спеціальну технологію доріг витратять 40 млн

Як Ви будете зацікавлювати українського виробника? Вони й зараз дотримуються певних санітарних норм. Тоді навіщо їм дороговартісний ХАССП?

- Справа не в тому, скільки виробник витратить на цю систему, а в тому, наскільки швидко вона окупиться. Можна працювати, як зараз, але потрапити в ситуацію, коли втратиш увесь прибуток.

Усе залежить від того, наскільки точно задокументовано процес виробництва? Чи є інші важливі чинники?

- Я вважаю, що найбільш вразлива ланка - людський фактор. Адже все залежить від ставлення людини до своїх обов'язків. Наприклад, на одному з підприємств сталося бактеріальне зараження продукції. Через це було знищено цілий вантаж продукції. Підприємство розширилось, набрали нових працівників. І саме вони неправильно мили руки після відвідування туалету. Думаю, не всі знають, що руки слід ретельно мити протягом 40 секунд. Причому, рухи обмивання руки рукою мають бути не одноманітними.

Тобто, система ХАССП включає в себе й інструкцію, як правильно мити руки?

- Вона вчить, як не допустити виходу неякісної продукції. Я зараз живу в Україні, і хочу бути впевнена, що не отруюсь, якщо з'їм той чи інший продукт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Рівним за німецькими технологіями побудують сміттєпереробний завод

Чи не було б простіше ввести ситему ХАССП на державному рівні? Зробити її обов'язковою, як це збираються зробити в Росії?

- У цьому напрямку ми теж працюємо. Але працювати з підприємствами - найважливіше. Одна справа, коли тебе примушують до чогось. Інша - коли ти сам розумієш необхідність. Тому ми ведемо просвітницьку роботу, знайомимо з ХАССП.

Підприємства несуть певні затрати на впровадження системи ХАССП. Чи не викличе це зростання цін на продукцію?

- Навпаки, певним чином підприємство нарощує свої прибутки. А коли є прибутки, ціни не ростуть. У таке виробництво охоче вкладають кошти інвестори. Адже для інвестра дуже важливо, наскільки безпечною є продукція. Також є можливість виходу на європейський ринок. Якщо ви не конролюєте якість продукції по системі ХАССП, Європа для вас закрита.

Як контролюючі органи мають перевіряти санітарний стан по такій системі? Адже якщо санстанція наголошує, що на такому й такому місці має стояти підписаний розчин хлорки, то він там має стояти. Інакше - штраф. Як вчинити, щоб виробник не дублював два напрямки безпечності?

- Ось про це ми неодноразово говорили. Працівників контролюючих органів теж потрібно навчати. Вони мають знати, на що потрібно звертати увагу в системі ХАССП. А коли дізнаються, зрозуміють, що їх теперешні інструкції вже застаріли. А система ХАССП більш сувора й досконала.

Зараз ви читаєте новину «Без новітніх технологій виробництва продукції для України закрита Європа - експерт Сара Окман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути