вівторок, 22 березня 2022 17:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Безкоштовне житло в готелі та квитки на літак: які послуги українці можуть отримати в Європі безплатно
5

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна війна – країна-агресорка Росія бомбить українські міста, вбиває мирне населення. Щодня кілька тисяч українців перетинає кордон із сусідніми державами, рятуючись від війни. Українці можуть отримати у країнах ЄС статус біженців або попросити тимчасового притулку. Також згідно з правилами безвізу громадяни України можуть безперешкодно перебувати в країнах ЄС 90 днів.
Для українців країни ЄС спростили правила перетину кордону, також у більшості країн Європи – українцям дозволено безплатно користуватися громадським транспортом.
Gazeta.ua зробила добірку, які ще безплатні послуги можуть мати українці в Європі.

Безкоштовне проживання в готелях

Окрім офіційної допомоги держав, до підтримки громадян України у важкий час долучаються і окремі бізнеси. Європейські готелі дають знижку на проживання – від великої знижки до повної компенсації. Для цього вам необхідно зайти на сайт пошуку житла Booking – якщо маєте зареєстрований акаунт – ви побачите спеціальну пропозицію зі знижками на проживання для громадян України. Вам необхідно обрати житло із запропонованого списку. Щоби скористатися знижкою – при заселенні потрібно показати паспорт із зазначенням країни проживання – України.

Автор: Скріншот
  Де знайти безкоштовне житло українцям в Європі
Де знайти безкоштовне житло українцям в Європі
Автор: Скріншот
  Де знайти безкоштовне житло українцям в Європі
Де знайти безкоштовне житло українцям в Європі
На сайті бронювання житла Booking безплатні пропозиції для українців надають готелі Німеччини, Австрії, Словаччини, Чехії, Італії, Угорщини. Ціни стартують від €0 – українцям необхідно буде сплатити лише туристичний збір у країні, де розташоване помешкання.
Автор: Скріншот
  Де знайти безкоштовне житло українцям в Європі
Де знайти безкоштовне житло українцям в Європі
Автор: Скріншот
  Де знайти безкоштовне житло українцям в Європі
Де знайти безкоштовне житло українцям в Європі

Безплатно полетіти в іншу країну ЄС

Лоукостери допомагають українським біженцям, надаючи безплатні квитки на рейси, які вилітають із сусідніх з Україною держав. Зараз українцям пропонують безплатні квитки на сайті лоукостера WizzAir.

Автор: скріншот
  Як отримати безкоштовні квитки на літак
Як отримати безкоштовні квитки на літак

Щоб забронювати квитки з Польщі, Угорщини, Молдови, необхідно перевірити наявність пільгових пропозицій на сайті. Щоб скористатися знижкою, необхідно ввести на сайті номер паспорта.

Отримати товари та їжу

Більшість товарів у країнах Європи коштують набагато дорожче, аніж в Україні. Тож користуватись певними послугами українцям у ЄС може бути задорого. Особливо якщо йдеться про несподівані витрати, які й спіткали більшість наших земляків через війну. Декому з українців, які виїхали в Європу, необхідний змінний одяг, товари особистої гігієни.

Міжнародна організація Червоний Хрест підтримує українців у різних країнах ЄС. Тим, хто опинився далеко від дому, надають купони на одяг у комісійному магазині, купони на засоби гігієни й кілька годин на день годують гарячою їжею. Також українцям надають медичну допомогу та безплатні ліки.
Як знайти: необхідно звернутися до відділення Червоного Хреста в місті, де ви опинилися.

Якщо ви опинились у польському місті Перемишль, для українців там облаштували великий волонтерський хаб. Центр допомоги працює на вул. Львівській, 36. Тут можна отримати товари першої необхідності, гарячу їжу, напої, а також вам за необхідності організують трансфер Польщею або до іншої країни ЄС.

Раніше ми писали, що в німецькому селищі Штерн родина приймає на поселення українських біженців. Родина має двох малих дітей і планує поселити в себе матір із дитиною з України - розмістили оголошення на сайті.

Зараз ви читаєте новину «Безкоштовне житло в готелі та квитки на літак: які послуги українці можуть отримати в Європі безплатно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі