четвер, 15 травня 2008 13:56

Бензин знову подорожчав. Експерти - його вартість зростатиме й надалі

Ціни на паливо в країні відновили зростання після святкового відпочинку. Середній рівень цін на бензин А-95 і дизпаливо на українських АЗС склав 6,05 грн/л, показавши зростання за місяць близько 5%, а з початку року - 17,5%. Експерти і учасники ринку припускають подальше підвищення вартості нафтопродуктів.

На стелах брендових заправок Києва і регіонів вартість бензину А-95 і дизеля досягла 6,25 грн/л. За прогнозами консалтингової компанії Upеcо, середні ціни на бензин А-95 і дизпаливо до третьої декади травня виростуть не менше чим до 6,30 грн/л, а до червня можуть досягти відміток 6,40-6,50 грн/л, повідомляє газета "Экономические известия".

"Сьогоднішня ціна на АЗС була зумовлена квітневою динамікою світового ринку, який виріс по бензинах в середньому на 16,8% і по дизпаливу, - на 28,6%. Реакція на травневий стрибок цін в світі знайде своє віддзеркалення в Україні ближче до кінця поточного місяця", - припускає виконавчий директор UPECO Сергій Куюн.

"За період свят нафтотрейдери не проводили закупівель палива. Тепер, коли запаси вибрані, на заправки поступило новопридбане паливо, придбане у середині квітня за відповідною ціною", - говорить заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

"Частка імпортного продукту складає зараз 60%, а оптові ціни на імпортні постачання підросли майже на 5%. Звідси слід чекати підвищення ціни 20 коп на кінець травня", - запевняє аналітик.

Серед суб"єктивних чинників пан Рябцев відзначив механізм встановлення рамок цінових коридорів експертно-аналітичною групою Мінпаливенерго, за яким, зокрема, актуальна верхня планка вартості бензину А-95 склала 6,20 грн/л.

"Проблема в тому, що в Мінпаливенерго валять в одну купу А-95 різної якості і відповідної підсумкової вартості на стелах АЗС. І нафтотрейдери використовують це як можливість додатково підтягти ціну", - пояснює експерт і наполягає на швидких кроках у бік цінової диференціації залежно від якості нафтопродуктів.

Учасники ринку також припускають, що тенденція до зростання вартості палива збережеться.

"Відпускні ціни українських нафтопереробних заводів на А-95, А-92 і дизель зараз в середньому виросли на 100 грн за 1 т. Світові ціни, згідно Platts, також ростуть: вартість бензину А-95 піднялася на 10 доларів, а на дизель - на 22 долари за 1 т, в порівнянні з вчорашніми показниками. Така динаміка дозволяє говорити, що ціни однозначно повзтимуть вгору", - говорить прес-секретар "Галнафтогаза" Олесь Пограничний.

Між тим експерти і учасники ринку відзначають високе ресурсне наповнення внутрішнього ринку, яке за найбільш ходовими марками нафтопродуктів перевищує показники минулого року.

Тенденція до подорожчання бензину особливо негативно виглядає на фоні даних про роботу НПЗ: нафто- і газопереробні заводи України знизили виробництво бензину за 4 місяці 2008 року у порівнянні з відповідним періодом 2007 рік на 25,5% - до 1,1 млн тонн.

Виробництво дизпалива знизилося на 36,9% - до 920,8 тис тонн, мазуту - на 43,5% - до 739,1 тис тонн.

Постачання нафти та газоконденсату на заводи знизилася за 4 місяці на 35% - до 3,157 млн тонн. Зокрема, Росія скоротила постачання сировини на 50,9% - до 1,762 млн тонн, а постачання української нафти знизилося на 4,7% - до 1,21 млн тонн.

Куплено також 165,9 тис тонн іракської нафти і 18,9 тис тонн нафти в Білорусі. Всі обсяги придбав Кременчуцький НПЗ. Переробка нафти і газового конденсату знизилася в січні-квітні на 37,5% - до 3,053 млн тонн, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Бензин знову подорожчав. Експерти - його вартість зростатиме й надалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі