субота, 09 лютого 2008 10:37

Бен Ладен і мулла Омар переховуються в Пакистані

Духовний лідер руху "Талібан" мулла Мохаммад Омар разом зі своїми помічниками знаходиться в пакистанському місті Кветта, звідки керує діями прихильників. Про це повідомив в п"ятницю, 8 лютого, високопоставлений офіційний представник адміністрації Буша, який побажав залишитися неназваним.

За його словами, американська розвідка також вважає, що ватажок "Аль-Каїди" Усама бен Ладен і його "права рука" Айман аз-Завахирі ховаються в прикордонному з Афганістаном Південному Вазірістані - районі мешкання пуштунських племен, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"В той час, як Омар здійснює стратегічне керівництво талібами з Кветта, бен Ладен планує операції, будучи у Вазірістані", - відзначив представник адміністрації. При цьому він підкреслив, що Білий дім, не дивлячись на те, що ватажки талібів і "Аль-Каїди" знайшли притулок в Пакистані, по- колишньому відносить президента Первеза Мушаррафа до своїх найближчих союзників.

Через два тижні після терактів в США 11 вересня 2001 року президент Буш пообіцяв, що бен Ладен буде схоплений живим або мертвим. Поки у американців це не виходить, хоча Вашингтон і підняв розмір винагороди за інформацію, сприяючу упійманню бен Ладена, з 5 мільйонів до 27 мільйонів доларів. За голову аз-Заваріхи США обіцяють 25 мільйонів доларів, мулли Омара - 10 мільйонів доларів.

Директор національної розвідки США Майкл Макконнелл і глава ЦРУ Майкл Хейден зробили таємну поїздку до Ісламабаду 9 січня, щоб умовити Мушаррафа дозволити американським солдатам вести "полювання" за ватажками "Аль-Каїди" на пакистанській території. Мушарраф відповів відмовою, попередивши, що якщо американські війська, дислоковані в Афганістані, перетнуть кордон, то до них відноситимуться як до ворогів, повідомляє АМИ "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Бен Ладен і мулла Омар переховуються в Пакистані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі