Ексклюзиви
четвер, 02 серпня 2007 17:35

Бельгійці пересадили яєчник молодшої сестри

37-річна Тереза Альваро стала безплідною в результаті лікування рака, що включало хіміотерапію і радіотерапію. Після того, як в лютому минулого року їй пересадили яєчникову тканину її рідної сестри, у неї відновилися функції яєчників.

Це перша у світі успішна трансплантація тканини яєчників між сестрами, які не є однояйцевими близнюками. Яєчники успішно прижилися, і в них почали утворюватися яйцеклітини, повідомляютьMEDновости.

Алваро страждала бета-талассемією - природженим захворюванням крові, яке характеризується порушенням синтезу гемоглобіну і розвитком анемії. Дівчину лікували за допомогою хіміотерапії і променевої терапії, а в 20-річному віці їй була проведена пересадка кісткового мозку від рідної сестри Сандри. Операція пройшла успішно – Терезі навіть не довелося приймати спеціальних препаратів, оскільки пересаджений орган не відторгався. Дівчина перемогла свою хворобу, проте через проведене лікування у неї виникла яєчникова недостатність, що стала причиною безпліддя.

У 2005 році у сестер виникла ідея про пересадку тканин яєчників, яка дозволила б Терезі мати власних дітей. Раніше подібних операцій не проводилося, успішні трансплантації мали місце виключно між однояйцевими, генетично ідентичними близнюками.

Проте, учені з Католицького університету Льовена (Брюссель) зважилися на проведення хірургічного втручання. Важливу роль в цьому рішенні зіграло те, що раніше Терезі успішно пересаджували кістковий мозок її молодшої сестри Сандри – це істотно збільшувало шанси на успіх нової операції. Крім того, проведений імунологічний аналіз показав, що клітини сестер, хоч і були генетично різними, могли успішно співіснувати без супутньої імуносупрессії.

У лютому 2006 року команда лікарів під керівництвом Жака Доннеза прооперувала сестер Алваро. В ході лапароскопії у Сандри узяли три невеликі ділянки тканини яєчників, які були негайно пересаджені на один з атрофованих яєчників Терези. Через півроку після трансплантації у Терези почалися менструації, що разом зі зміною рівня статевих гормонів свідчило про відновлення функції яєчників. Через рік лікарі виявили в них дві зрілі яйцеклітини, які були узяті для проведення штучного запліднення. До процедури ІКСІ вирішили вдатися, оскільки в спермі чоловіка Терези містилася недостатня кількість сперматозоїдів.

В результаті, утворилися ембріони, що складалися з двох і трьох кліток. З невідомих причин вони перестали розвиватися далі, тому не були пересаджені в матку.

Поки невідомо, чи вдасться Терезі завагітніти і нормально народити, проте надія є.

Зараз ви читаєте новину «Бельгійці пересадили яєчник молодшої сестри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути