понеділок, 16 серпня 2010 13:20

Баронеса втратила посаду через "сумнівні" зв"язки з Фірташем

Баронеса втратила посаду через "сумнівні" зв"язки з Фірташем
Прем"єр-міністр Великобританії Девід Кемерон відмовився призначити британську баронесу Паулін Невілл-Джонс своїм радником з національної безпеки.

За інформацією газети "Комерсант" причиною відмови стали її зв"язки з двома "сумнівними" олігархами - алюмінієвим магнатом Михайлом Чорним і співвласником компанії Rosukrenergo Дмитром Фірташем.

Затвердженню на високу посаду перешкодила зроблена британською контррозвідкою MI5 доповідь, у якій були проаналізовані відносини баронеси з двома "сумнівними олігархами, підозрюваними в зв'язках з організованою злочинністю і російською мафією".

Першим з них є співвласник компанії Rosukrenergo Дмитро Фірташ. За даними MI5, кілька років назад офіс пані Невілл-Джонс одержав від британського бізнесмена Роберта Шетлера-Джонса, пов'язаного з паном Фірташем, 20 тисяч фунтів (майже $31 тисячу). Сам британець стверджує, що діяв від свого імені, однак контррозвідники не виключають того, що пожертвування зробив саме пан Фірташ.

Другим олігархом, названим у доповіді MI5, є алюмінієвий магнат, екс-бізнес-партнер Олега Дерипаски Михайло Чорний, котрий зараз проживає в Ізраїлю.

Йому заборонено в'їзд до США та низки інших країн за відмивання грошей, нелегальні угоди і ймовірні зв'язки з російською мафією.

Як повідомляється в доповіді, пан Чорний є основним фінансовим спонсором антитерористичного "Саміту розвідок" у Вашингтоні, у якому протягом декількох років брала участь і пані Невілл-Джонс.

Сама баронеса заявила, що не знайома особисто з вищезгаданими людьми і не має ніякого відношення до організованої злочинності.

Проте Девід Кемерон вирішив перестрахуватися і призначити на настільки високу посаду, що має доступ до секретної інформації, іншу людину - колишнього голову об'єднаного парламентського комітету з розвідки сера Пітера Рікетса.

У свою чергу, за інформацією ЗМІ, почувши новину баронеса оскаженіла. Вона заявила про готовність піти у відставку з посади заступника міністра МВС із питань безпеки, на котру була призначена після травневих виборів. Офіційної реакції адміністрації Девіда Кемерона на цю пропозицію поки не надходило.

Зараз ви читаєте новину «Баронеса втратила посаду через "сумнівні" зв"язки з Фірташем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі