середа, 25 лютого 2009 08:55

Барак Обама вперше виступив перед Конгресом

Барак Обама вперше виступив перед Конгресом
Президент США Барак Обама виступив на спільному засіданні обох палат Конгресу. Свою промову він почав з обіцянки, що після кризи США "стануть ще сильнішими, ніж раніше".

Обама попередив, що порятунок фінансової системи може вимагати ще значно більшу кількість коштів, ніж ті, що вже були виділені Конгресом. У той же час Обама зазначив, що "хоча ціна цих заходів буде висока, ціна бездіяльності може виявитися ще вищою", оскыльки в результаті неправильної економічної політики рецесія може затягтися на ціле десятиліття. Обама також запевнив американців, що їх банківські вклади надійно захищені.

Для стимулювання економіки президент США пообіцяв створити спеціальний фонд кредитування, з якого будуть виділятися кошти на купівлю автомобілів, оплату навчання у вищих навчальних закладах, а також кредити малому бізнесу. Обама порывняв потоки позикових коштів з кров"ю, яка забезпечує життєдіяльність економіки США, і закликав зробити все можливе для подолання кризи кредитування.

Обама також дорікнув адміністрації попереднього президента Джорджа Буша в недалекоглядності. "Ми не зазирали далі наступної виплати, наступного кварталу і наступних виборів", - зізнався Обама, додавши, що день, коли настав час взяти на себе відповідальність, настав. Президент США заявив про необхідність зробити розподіл бюджетних коштів в найближчі роки більш ефективним, і скоротити дефіцит бюджету до 2013 року вдвічі. Для цього, за словами Обами, потрібно закрити неефективні освітні програми, перестати безпосередньо підтримувати сільськогосподарські підприємства, які цього не потребують, а також перестати витрачати гроші на озброєння часів "холодної війни".

Обама також закликав американців більш відповідально ставитися до отримання освіти, поскаржився на те, що США є одними з лідерів по частці тих, хто кидає навчання в вузах. Він також пообіцяв збільшити фінансування системи освіти - в перспективі, за словами Обами, це підвищить конкурентоспроможність економіки США.

Говорячи про зовнішню політику, Обама оголосив початок нової епохи в історії американської дипломатії. За його словами, США не зможуть самостійно впоратися з новими загрозами, однак і інші країни не зможуть обійтися без США. Тому, відзначив Обама, "не можна нехтувати столом переговорів", повідомляє AFP
Зараз ви читаєте новину «Барак Обама вперше виступив перед Конгресом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі