вівторок, 18 листопада 2008 14:25

Банки вводять комісію на продаж валюти

Банки вводять комісію на продаж валюти

Вже другий тиждень таку "надбавку" стягує Укрсоцбанк. В кінці минулого тижня аналогічну комісію ввів Приватбанк. Про плани введення такої плати заявили банк "Форум", Райффайзен Банк Аваль, Ощадбанк, ПУМБ, "Фінанси і Кредит".

Розмір комісійних коливається в середньому від 1 до 3% від об"єму проданої клієнтові валюти. НБУ введенню комісії перешкоджати не буде, так само як і не обмежуватиме її розмір.

Введення додаткової плати на продаж наявного долара анонсують керівники багатьох крупних банків. "Зараз обговорюється це питання. Ми дивимося, яка комісія нам потрібна, для того, щоб люди могли спокійно купити валюту і при цьому банк не терпів збитки", - говорить голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

"Так, ми плануємо вводити комісію. Але спочатку потрібно проаналізувати динаміку продажів за останніх 7-10 днів. Якщо виявиться, що операція збиткова, то проводитимемо консультації з НБУ і добиватимемося введення комісії", - вторить колезі голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей.

До банкірів приєднується і голова правління Райффайзен Банка Аваль Володимир Лавренчук. "Якщо НБУ не забороняє, то, безумовно, і ми думатимемо над питанням введення комісійних", - говорить він.

В той же час керівники декількох фінустанов заявили, що додаткову плату за обмін валюти вводити не будуть.

Введення комісійних фінансисти пояснюють збитковістю операцій купівлі-продажу валюти. Нагадаємо, зараз діє обмеження НБУ, згідно з яким банки можуть продавати наявну валюту по курсу не вище офіційного на 1,5%.

Банкіри нарікали, що закладеної регулятором маржі в 1,5% недостатньо навіть для покриття поточних витрат (на покупку наявної валюти, її інкасацію, оплату праці касирів і так далі), внаслідок чого валютообмінні операції стали збитковими. Разом з цим з 9 грудня 2004 року діяла заборона НБУ на стягування комісії з купівлі-продажу валюти. Тому банкіри пішли на невелику хитрість: комісію стягуватимуть не з валютообмінних операцій - це буде плата за розрахунко-касове обслуговування.

У Національному банку пояснили, що у такому разі фінустанови діють згідно з буквою закону. "Якщо у внутрішніх документах банку передбачено, що за операції по розрахунково-касовому обслуговуванню він може брати комісію, то це не є порушенням. Це справа банку - брати комісію чи ні", - говорить перший замглави НБУ Анатолій Шаповалов.

За його словами, банки самі вирішуватимуть, який розмір комісії встановлювати. "Якщо в одному банку комісія буде 1%, а в іншому - 0,7%, то люди підуть туди, де менше комісія. Отже банку самому невигідно ставити дуже велику комісію", - пояснює він.

Після того, як Нацбанк погодився на введення банкірами комісійних, стає незрозуміло, навіщо ж тоді регулятор взагалі встановлював обмеження на курс продажу. Адже фактично ніякої різниці тим часом, купить клієнт долар по завищеному курсу або по нижчому курсу, але з комісією, немає. "Хай краще буде дорого, але буде, чим дешево і буде на тіньовому ринку", - пішов від прямої відповіді Анатолій Шаповалов.

За його словами, ажіотажний попит на валюту в останні дні викликаний, в основному, необачними заявами політиків. Це призвело до того, що населення просто змітає долари з "прилавків", а банкіри просто не встигають задовольняти попит. "З початку листопада банками було продано 1,42 мільярда доларів, і лише 0,5 мільярда куплено. Отже не можна сказати, що банки не продають валюту. Вони не можуть в повному об"ємі задовольнити попит на неї", - пояснює чиновник, повідомляє Дело

Зараз ви читаєте новину «Банки вводять комісію на продаж валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі