четвер, 30 жовтня 2008 08:32

Банки придумали, як не віддавати депозити

Банки придумали, як не віддавати депозити

Щоб не допустити зняття грошей з депозитів, причому навіть тих, у яких закінчився термін, багато банків йдуть на обман. Вони після закінчення терміну дії накопичувального внеску без відома і згоди клієнта продовжують договір.

"Люди розгублені, але якщо грамотно діяти, можна отримати свої кошти назад. Деякі банки йдуть клієнтам назустріч, з іншими вкрай складно домовитися. Тому можна сміливо звертатися до суду", - розповідає адвокат Михайло Ільяшев. Згоден з ним і Олексій Рєзніков. "Позов до суду подається на банк. Тому що ухвала НБУ, що обмежує повернення депозитів, все ж таки підзаконний акт, а закон - Цивільний кодекс. Так, в кодексі ясно написано, що внесок повинен бути повернено на першу вимогу вкладника. Особливо якщо вкладник - фізособа", - роз"яснює він.

Правда, юристи признаються, що поки до суду вкладники не зверталися. "Люди до останнього сподіваються, що питання можна вирішити полюбовно. Тим більш, що обмеження НБУ, можливо, скоро будуть скасовані, а розгляд позову в суді може тривати не один місяць, не говорячи вже про судові витрати", - відзначає Ільяшев.

Офіційно представники банківських установ заявляють, що в їх банках немає проблем із зняттям депозитів, якщо прийшов час завершення терміну внесків і ніхто права клієнтів не порушує. "Якщо є пункт про автоматичну пролонгацію, то банк може продовжити договір за умови, що клієнт заздалегідь не повідомив про наміри закрити рахунок. Отже потрібно винити не банки, а свою нерозторопність", - пояснює замголови банку "Фінанси і кредит" Ігор Львов. Але він так само, як і юристи, рекомендує звертатися до суду, якщо виникають які-небудь проблеми.

Неофіційно ж банкіри говорять, що в умовах фінансової кризи вони будь-якими способами прагнуть обмежити відтік засобів, повідомляє Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Банки придумали, як не віддавати депозити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі