понеділок, 02 лютого 2009 13:28

Бабак Тимко пообіцяв українцям ранню і теплу весну

Байбак Тимко, який живе у Харківській області, 2 лютого "не побачив" свою тінь і тим самим "передбачив" ранню і теплу весну.

У момент, коли байбака вийняли з його будиночка, стояла похмура погода.

Співробітник біологічного факультету Харківського національного університету ім. Каразіна Віктор Токарський за традицією дістав Тимка з його будиночка на території біостанції університету в селі Гайдари Зміївського району Харківської області.

"Весна буде теплою і ранньою", - заявив він, піднявши байбака над собою.

Студенти біологічного факультету ВНЗ провели жартівливий ритуал посвяти Тимка в студенти, під часу якого вони одягли байбака в академічну мантію і шапочку і виконали студентський гімн "Гаудеамус".

Тимкові вручили сертифікат про здачу вступних тестів з біології й української мови, з яких він "одержав" максимальні оцінки.

День байбака відзначається з 2004 року на території біостанції Харківського національного університету ім. Каразіна в селищі Гайдари Зміївського району Харківської області, де біологи займаються розведенням і вивченням байбаків.

Ініціаторами проведення свята стали харківські журналісти й екологи, які запропонували відзначати його за аналогією з американським Днем бабака, що відзначається щороку 2 лютого в США.

За задумом українських ініціаторів свята, воно покликане підкреслити природну своєрідність східно-українського лісостепу і привернути увагу громадськості до проблеми охорони популяції байбаків.

Першу згадку про День бабака датовано 1841 роком, а офіційним американським святом він став 1886 року.

За американською традицією вважається, що якщо в цей день бабак, вилізши з нірки, побачить свою тінь, то весна буде пізньою, а якщо день похмурий і тіні немає - то ранньою.

Як показує статистика, бабаки скупі на оптимістичні прогнози. За 122 роки існування в США традиції щорічно турбувати бабака Філа, він бачив власну тінь 97 разів. І це не на жарт турбує багатьох американців, які швидко втомлюються від зими і нудьгують за весняними днями.

Тим часом, в Україні тепер буде два бабаки, які віщуватимуть погоду. До харківського зубастого синоптика Тимка приєднався львівський "колега" Міша. Він також розповість про те, як довго чекати приходу весни.

В Україні також є традиція визначати погоду за поведінкою інших тварин, зокрема їжака.

За матеріалами Українські Новини, Корреспондент.net, Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Бабак Тимко пообіцяв українцям ранню і теплу весну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі