субота, 02 лютого 2008 18:37

Бабак Філ передбачив Америці довгу зиму

Бабак Філ передбачив Америці довгу зиму
Знаменитий бабак Філ з невеликого містечка Панксутоні (Пенсільванія), який прогнозує погоду, розповів, що весна в США наступить нескоро - приблизно через шість тижнів.

За словами одного з членів Клубу бабака, звір виліз зі своєї нори після зимівлі і побачив власну тінь, що означає не швидкий прихід весни.

Проте експерти підрахували, що прогноз Філа збувається лише в 39% випадків.

Згідно звичаю, Філ нашіптує на вухо одному з членів Клубу свій прогноз. Цього року він "прорік" наступне: "На Індюшачій горі тінь моя, Ще шість тижнів до весни, друзі".

Говорять, якщо бабак вилізе з нірки після зимівлі і побачить свою тінь, тобто день сонячний, значить, весна прийде не скоро, тому бабак йде спати ще на шість тижнів. Якщо тіні не буде - тепла погода не за горами.

Перші згадки про День Бабака відносяться до 18 століття, а в Панксутоні запису про поведінку бабака ведуться з 1886 року. У Європі ж конкуренцію борсукові в прогнозі погоди складали ведмеді та їжаки, тобто ті тварини, які на зиму впадали в сплячку.

Практично кожен житель США упевнений, що бабак абсолютно точно визначає погоду. Адже його офіційний титул звучить так: Філ з Панксутоні - Ясновидець з Ясновидців, Мудрець з Мудреців, Провісник з Провісників і Видатний Провидець Погоди. Саме ж містечко Панксутоні носить горду назву Усесвітня Столиця Погода.

Після появи американського фільму День Бабака, популярність свята зросла. У 1997 році на пробудження Філа приїхали подивитися 35 тисяч американців зі всіх кінців країни.

Нагадаємо, вчора, 1 лютого, слобожанський бабак Тімка передбачив українцям довгу і холодну весну.

Примітно, що, всі чотири попередні роки, в яких святкувався День бабака в Харківській області, прогноз Тімки завжди виправдовувався, повідомляє Корреспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Бабак Філ передбачив Америці довгу зиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі