середа, 18 червня 2008 08:47

Азовське море може залишитися без риби

Азовське море через людську безгосподарність та жадібність може залишитися без риби, повільно і невблаганно тут зникає цінне нерестилище пелінгаса – Молочний лиман. Через постійне замулювання промоїни, яка з"єднує водойму з Азовським морем, риба не може зайти на нерест. Держава лиман не підтримує, підприємства, які нещадно виловлюють рибу внесків на нерестилище не сплачують, може врятувати ситуацію суттєве розширення гирла та будівництво хвильорізів – коштуватиме це мільйони гривень. Звісно чекати їх доведеться довго, а за цей час риба в Азові зникне.

У Молочному лимані народжується 70 відсотків усього пелінгаса Азова. Екологи у відчаї: за останні п"ять років риби тут значно поменшало, а от квоти на вилов залишилися ті ж.

З часів незалежності на підтримання лиману з держбюджету не виділили жодної копійки. Для відновлення гідрологічного режиму необхідно в кілька разів розширити канал та побудувати два хвильорізи. На це потрібно 14 мільйонів гривень. Додатково в один мільйон обійдеться щорічний догляд.

Раніше підприємства, які виловлювали рибу в Азовському морі, платили внески на розвиток нерестилищ. В управлінні екології переконані: якщо таку практику відновлять, проблема збагачення моря рибою зникне, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Азовське море може залишитися без риби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі