середа, 09 липня 2008 18:32

Автобуси забирають пасажирів у залізниці

Частка залізничного транспорту в загальному обсязі пасажирських перевезень за 2-3 роки може скоротитися до менш ніж 30%. Про це повідомляє тижневик "Коментарі" (N25 за 4 липня), посилаючись на дані Державного комітету статистики України.

Зокрема, за даними видання, за останні десять років частка залізничного транспорту в загальному обсязі пасажирських перевезень знизилася з 49% до 38%. При цьому падіння частки "Укрзалізниці" відбувається на тлі стабільного залізничного пасажирообігу. Наприклад, 1997 року цей показник був 54,5 млрд. пасажирокілометрів, 2007-го - 53,1 млрд. "Якщо такі тенденції збережуться, то вже за 2-3 роки "Укрзалізниця" втратить статус монополіста, оскільки її частка на ринку пасажирських перевезень стане менше 30%", - наголошується в статті.

За даними тижневика, перерозподіл потоків відбувається на користь автомобільного транспорту й авіації. Якщо 2006 року пасажирообіг автобусного сполучення вперше перевищив залізничний і досяг 54 млрд. пас/км, то за підсумками 2007 року він досяг 56,2 млрд.

При цьому найбільше падіння залізничних перевезень відбувається в сегменті приміського сполучення. Зокрема, за січень-травень цього року зростання пасажирообігу на далекому сполученні становило 1,9%, а в приміському він знизився на 1,3%. Падіння відбулося переважно за рахунок скорочення цих перевезень на столичній Південно-Західній залізниці (на 3,1%), на яку припадає 35,5% всього пасажирообігу України. Незважаючи на щорічне зростання попиту, падіння обсягів залізничних перевезень на далекому сполученні також неминуче, прогнозують "Коментарі". На думку видання, причиною подальшої стагнації стане фізичний брак пасажирських вагонів.

Зараз ви читаєте новину «Автобуси забирають пасажирів у залізниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі