четвер, 24 травня 2007 17:25

Австрійський політолог "подякував" Путіну за біженців з Чечні

Головний координатор з роботи з біженцями в Нижній Австрії, викладач Інституту політології Томас Шмідінгер опублікував в газеті Die Presse відкритий лист президентові РФ Володимиру Путіну у зв"язку з його візитом до Австрії.

У листі Шмідінгер "дякує" Путіну за те, що завдяки політиці російської влади на Кавказі у нього є робота, оскільки до Австрії прибуваюсь тисячі біженців з Чечні. "Тільки завдяки політиці Вашого уряду і Ваших союзників на місцях їм відкрилася дорога з Кавказу до Відня, Санкт-Пельтену, Грацу або Брегенцу. Добровільно вони ніколи б не покинули свою малу і дуже красиву батьківщину", - пише політолог.

"У одному лише 2006 року, згідно статистики австрійського міністерства внутрішніх справ, завдяки Вашій політиці з клопотанням про надання їм притулку в Австрії звернулося 2441 Ваших земляків", - продовжує Шмідінгер, відзначаючи, що 71% з них переконали вельми скептично налаштованих автрійських чиновників Федерального міграційного відомства в тому, що на батьківщині вони піддаються переслідуванням.

Більшість громадян РФ, що отримали останніми роками притулок в Австрії, прибули з Чечні. "Проте міністерство внутрішніх справ не веде окремої статистики по цій республіці. Якби чеченці були виділені в окрему категорію, відсоток задоволених клопотань виявився б значно вищим", - вказує Шмідінгер. При цьому, за його словами, все більшому числу жителів таких республік, як Інгушетія або Дагестан, вдається довести австрійським міграційним органам, що вони піддавалися переслідуванню з боку російських силовиків.

Шмідінгер також пише, що останнім часом до Західної Європи прибувають і деякі критики політики Путіна з Москви, тому що вони не відчувають себе там в безпеці. В зв"язку з цим він відзначає, що одна з кращих російських журналісток Ганна Політковська, яка протягом довгих років освітлювала війну в Чечні, не захотіла покинути свою країну, і була убита.

Багато біженців з Чечні приїжджають до Австрії сильно травмованими психологічно, а деякі і фізично. "Мені хотілося б запитати Вас, чи дійсно настільки необхідні ескадрони смерті Вашого намісника в Чечні, Рамзана Кадирова, відомі як кадировці, не раз помічені за останні роки в тортурах, викраданнях і зґвалтуваннях мирних чеченських громадян, - пише Шмідінгер. - Можливо, таким чином вони піклуються про те, щоб без роботи не залишалися і (австрійські - прим. ред.) психотерапевти, але ж Вам, поважний президенте, відомо, що клієнтів у них і без того більш ніж достатньо".

"Ви ж сьогодні опинилися тут, у Відні, в гостях і, напевно, Вас радісно зустрічають не тільки політики, але і сповнені надій провідні бізнесмени, які хочуть брати участь в економічному підйомі Росії, - продовжує Шмідінгер. - Я не знаю, чи завів хтось з них з Вами розмову про біженців з Вашої країни. Я також не знаю, чи поговорив хтось з Вами про кількість злочинів на національному ґрунті, здійснених в Москві, Санкт-Петербурзі, про вбивство дев"ятирічної таджички Хуршеди Султонової, яка була зарізана ножем під вигуки "Росія для росіян".- пише Шмідінгер.

Відзначимо, що в середу Путін заявив у Відні на спільній прес-конференції з австрійський президентом Хайнцем Фішером, що у Росії немає жодних проблем у відносинах з Австрією, окрім питання переміщених цінностей.

На закінчення листа Шмідінгер наводить слова Олександра Литвиненка, звернені до Путіна: "Ви можете примусити замовкнути одну людину, але гул протесту зі всього світу все життя звучатиме у Ваших вухах!", повідомляє NEWSru.



Зараз ви читаєте новину «Австрійський політолог "подякував" Путіну за біженців з Чечні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі