середа, 13 лютого 2008 08:26

Австралійський прем"єр уперше вибачився перед аборигенами

Прем"єр-міністр Австралії Кевін Радд в середу, 13 лютого, виступив в парламенті країни з мовою, які багато хто назвав історичною, повідомляє AP.

При одноголосній підтримці депутатів він зачитав текст, суть якого зводиться до того, що він, від імені держави, вибачається перед аборигенами за дії попередніх парламентів і урядів, які призвели до "горя, страждань і втрат" серед корінних жителів країни.

Під цими діями в Австралії, як правило, розуміють політику виживання аборигенів з їх земель, а також насильницьку інтеграцію їхніх дітей в "біле" суспільство.

У столиці та найбільших містах країни промова транслювалася не тільки по телебаченню, але й по спеціально встановлених на площах гігантських екранах.

Радд пообіцяв, що подібне більше не повториться, проте багато аборигенів і захисники їхніх прав залишилися незадоволені промовою прем"єра. Справа в тому, що за вибаченнями не послідувала обіцянка виплати їм компенсацій.

Обіцянок голови уряду "підвищувати рівень життя всіх австралійців" цим людям показалося мало. Проте захисники прав корінних народів Австралії вважають, що навіть факт принесення вибачень - це велика їхня перемога, яка відкриває можливості для подальшого відстоювання прав аборигенів.

Зараз аборигени складають 450 тисяч із 21-мільйонного населення країни. Ці люди вважаються найбіднішою і соціально незахищеною частиною суспільства, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Австралійський прем"єр уперше вибачився перед аборигенами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі