пʼятниця, 28 березня 2008 13:51

Авіація США провела бомбардування іракського міста Басра

Авіація США в ніч на 28 березня провела бомбардування позицій шиїтських загонів "Армії Махді" в другому за величиною місті Іраку - Басрі. Про це повідомив в ефірі телеканалу Sky News офіційний представник британського контингенту в Іраку майор Тім Холлуей.

За його словами, бомбових ударів західна коаліція завдала на прохання уряду Іраку, передає ИТАР-ТАСС. Проте військовослужбовець відмовився відповісти на питання, чи готуються нові ракетно-бомбові нальоти на Басру. Він також не уточнив, чи брала участь у бомбардуванні Британія.

Холлуей заявив, що минулої ночі в Басрі відзначалися "спорадичні бої". За інформацією Sky News, бойовики "Армії Махді" несподівано перейшли в контрнаступ в Басрі і зайняли центр міста. З посиланням на місцевий уряд телеканал стверджує, що за четверо діб боїв убито 120 членів "Армії Махді", близько чотирьохсот отримали поранення.

Тим часом сьогодні прем"єр-міністр Іраку Нурі аль-Маліки до 8 квітня продовжив ультиматум до шиїтських радикалів з вимогою скласти зброю "Всі, хто володіє великокаліберною і звичайною зброєю, мають здати її представникам силових структур країни", - йдеться в заяві голови іракського уряду. Тим, хто зробить це в період з 28 березня по 8 квітня, обіцяна фінансова винагорода.

Басра є одним з "нафтових центрів" Іраку, а враховуючи близькість до ірако-кувейтского кордону і Ірану та вихід до Персидської затоки, Басра завжди вважалася найважливішим містом країни.

В останні дні в Багдаді, Басрі і деяких інших містах Іраку відбуваються запеклі зіткнення бойовиків з угрупування "Армія Махді", яке контролюється шиїтським релігійним лідером Муктадою ас-Садром, з іракськими урядовими силами.

В результаті боїв десятки людей загинули і сотні отримали поранення, перервана робота державних установ. Ас-Садр закликає іракців до загальногромадянської непокори і збройного опору, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Авіація США провела бомбардування іракського міста Басра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі