середа, 23 квітня 2008 08:31

Аварія на ЧАЕС не стала причиною генетичних змін у людей

Аварія на Чорнобильській атомній станції не стала причиною генетичних змін у людей і тварин, заявив голова Національної комісії з радіаційного захисту при Раді міністрів Білорусії професор Яків Кенігсберг.

"Після Чорнобиля нас лякали народженням шестиногих телят, двоголових людей, рослин-мутантів. Але це просто вигадки. Дотепер ніколи у світі в людей не було зафіксовано генетичних змін при реальних дозах радіації", - сказав професор.

"Єдина зміна, що зафіксована на околицях міста Прип"ять - це "рудий ліс", що довелося захоронити і перезахоронити. У хвойних порід якийсь час фіксувалися генетичні зміни - поява додаткових пагонів незвичайної форми, курчавість. Але потім ці зміни пройшли", - сказав Я.Кенігсберг.

Разом з тим він відзначив, що захворюваність на рак щитовидної залози в дітей у районах, що постраждали в результаті чорнобильської катастрофи, збільшилася в 100-200 разів.

"Рак щитовидної залози - це єдиний доведений наслідок чорнобильської аварії для здоров"я людини. Серед опромінених дітей захворюваність на рак щитовидної залози збільшилася в 100-200 разів", - сказав Я.Кенігсберг.

Він відзначив, що до Чорнобиля рак щитовидної залози був украй рідкісним захворюванням. "У Білорусії ми спостерігали не більше одного випадку на мільйон дітей у рік", - сказав Я.Кенігсберг, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Аварія на ЧАЕС не стала причиною генетичних змін у людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі