четвер, 13 січня 2011 12:20

Астрономи знайшли "пекельну" планету (ФОТО)

У новий 2011 астрономи входять з важливим відкриттям. Космічний телескоп Kepler, що обертається навколо Сонця на орбіті Землі, виявив тверду екзопланету, найбільш близьку за величиною до Землі.

Запущений у березні 2009 року телескоп призначений для пошуку позасонячних планетних систем так званим методом транзитів. Для цього прилад має потрапити у півтінь планети, що проходить по диску власної зірки. Такі події трапляються вкрай рідко: щоб телескоп міг помітити півтінь, площина планетної орбіти повинна виявитися близькою до променя зору. З цієї причини ловити такі транзити можливо, лише одночасно спостерігаючи за сотнями тисяч зірок. Для цього на телескопі встановлений ширококутний фотометр, 42 ПЗС-матриці якого постійно стежать за найменшими змінами блиску потрапляють на них 150 тисяч зірок. Для пошуку планет обрали ділянку неба в 115 квадратних градусів між сузір'ями Ліри і Лебедя (приблизно над лівим крилом "птахи").

Зірка Kepler-10 стала одним з перших кандидатів на володіння екзопланетою. Але підтвердити статус власниці планети їй вдалося лище недавно, хоча Kepler за цей час відкрив чимало інших планетних систем. Спостерігаючи за блиском зірки вісім місяців, з травня 2009 по січень 2010 року, група вчених під керівництвом Наталі Баталї з американського з Дослідницького центру Еймса підтвердила наявність на близькій орбіті зірки малої планети. За падінням блиску зірки учені зрозуміли, що відкрили найменшу відому сьогодні екзопланету - вона лише в 1,4 рази більше за Землю.

"Всі найкращі якості телескопа потрібні були для отримання першого надійного доказу, що тверда планета обертається навколо зірки за межами Сонячної системи", - розповіла автор відкриття.

Паралельно зі спостереженням блиску вчені на 10-метровому телескопі Кека стежили за коливанням зірки в такт обертанню планети. Ці дані дозволили визначити всі найважливіші параметри системи - маси компаньйонів, швидкості і віддаленість орбіти.

Надії на те, що планета виявиться всередині так званої жилої зони (на пошук саме таких планет націлена місія Kepler), не виправдалися. Виявилося, що Kepler-10b в 20 разів ближче до своєї зірки, ніж Меркурій до Сонця. Вчені впевнені, що жар близької зірки розпалює планету, поверхня якої, ймовірно, розплавлена. За оцінками вчених, денна температура на її поверхні перевищує 1800 ° С, а це гарячіше, ніж потоки лави на Землі. Маса планети в 4,6 разів більша за земну, а щільність становить 8,8 грамів на кубічний сантиметр. Висока щільність вказала вченим на те, що планета повинна складатися переважно з заліза.

Зірка, навколо якої обертається планета, має порівняну з Сонцем масу, ефективну температуру і розмір. Правда, вона старша майже удвічі: встановлено, що її вік становить 8 млрд років.

"Незважаючи на те, що планета розташована поза жилою зоною, ця чудова знахідка показує, на які відкриття здатна наша місія надалі", - пояснив Дуглас Хаджінс, спеціаліст програми Kepler.

"560 світлових років ... Мені прийшло в голову, що світло, яке ми спостерігаємо, почало свій шлях, коли європейські першовідкривачі тільки перетинали Атлантику. Настане день, коли новим океаном для нас стане вся галактика, а поки з допомогою художників ми можемо представити нові світи, які відкриваємо", - додала Баталья.

За матеріалами Infox

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли "пекельну" планету (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі