пʼятниця, 21 вересня 2007 13:42

Астрономи знайшли області абсолютної порожнечі, де взагалі відсутня матерія

У Всесвіті існує величезна "дірка" поперечником більше мільярда світлових років. Учені, що зробили відкриття, назвали феномен "Велике Ніщо". Аномалія є простором, в якому немає ніяких космічних об"єктів – ні галактик, ні зірок, ні навіть чорних дірок. Подібні порожнечі спостерігалися і раніше, але їх розміри - дрібні в порівнянні з Великим Ніщо. "Дивне місце" віддалене від нас на відстань від 6 до 10 млрд світлових років. "Провал" був виявлений завдяки наддовгобазному радіотелескопу Very Large Array (VLA), робота якого фінансується Національним науковим фондом США. Цей район, відомий як "холодна пляма зонда Уїлкінсона" (отримав таку дещо дивну назву на честь "першовідкривача" – космічного апарату імені Девіда Уїлкінсона; Wilkinson Microwave Anisotropy Probe – мікрохвильовий анізотропний зонд Уїлкінсона), давно здавався "підозрілим" астрофізикам.

Теоретично реліктове космічне випромінювання, що виникло при народженні Всесвіту, незабаром після Великого вибуху, повинно рівномірно пронизувати простір на всіх напрямках.

Воно завжди видає себе украй невеликим, але все ж таки помітним підвищенням температури тієї або іншої ділянки простору, де знаходиться хоча б один фізичний об"єкт.

Температуру реліктового випромінювання учені уміють фіксувати з точністю до однієї мільйонної частки градусу. Проте зонд імені Уїлкінсона виявив, що деякі ділянки Всесвіту мають температуру, рівну абсолютному нулю. Тобто ці ділянки простору не містять абсолютно нічого: ні матерії, ні енергії в явному вигляді. Тільки чистий, абсолютний вакуум, що є аномалією з погляду сучасних уявлень про устрій всесвіту.

Холодна пляма на межі сузір"їв Оріона і Еридану була відкрита в 2004 році. "Хоча цей несподіваний результат вимагає незалежного підтвердження, нульова температура реліктового випромінювання в цьому місці, як нам представляється, обумовлена відсутністю будь-якої матерії", – говорить Рудник.

Одне з пояснень цього феномена пов"язане з темною (або прихованою) енергією, яка діє протилежно силі тяжіння, викликаючи прискорене розширення Всесвіту. Завдяки темній енергії фотони реліктового випромінювання, що проходять через порожнечу, мають меншу енергію, ніж ті, що стикаються на своєму шляху з нормально розподіленою матерією.

Як вважається, ця енергія пов"язана з темною, або, інакше, прихованою, матерією, маса якої може складати до 22% маси Всесвіту. Питання визначення цієї маси – це питання подальшої кінцевої долі космосу.

Якщо кількість "темної речовини" виявиться вищою якогось граничного значення (яке ще належить встановити), то нинішнє розширення Всесвіту рано чи пізно зміниться стисненням і мир припинить існування в антиподі Великого вибуху – Великому хлопку. Якщо його маса менша – розгін продовжиться доти, поки остання частинка матерії не розпадеться за відсутності сил, здатних підтримати її існування у вигляді фізичного об"єкту.

Проблема лише в тому, що темна матерія практично не взаємодіє з електромагнітним випромінюванням і судити про її існування можна лише за непрямими (але від того не менш достовірним) ознаками. Не виключено, що відкриття Рудника і його колег проллє світло на це "темне питання", пише "Погляд".

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли області абсолютної порожнечі, де взагалі відсутня матерія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі