вівторок, 11 січня 2011 09:25

Астрономи знайшли найменшу планету

Астрономи знайшли найменшу планету

Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (НАСА) оголосило про виявлення найменшої з відомих планет за межами Сонячної системи, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Об'єкт, якому присвоєно назву "Кеплер-10 Б", має тверду скелясту поверхню і досягає 1,4 розміру Землі. При цьому його маса відповідає 4,6 земних. Планета розташована досить близько до "своєї" зірки і не потрапляє в так звану "потенційно населену зону" - область на достатній відстані від зірки, щоб забезпечити на планеті температуру, яка допускає наявність води в рідкому вигляді і, отже, можливість зародження життя. Денна температура на планеті, згідно з теоретичними оцінками, може досягати 1400 градусів за Цельсієм, що близько до температури плавлення чистого заліза. Тим не менш, важливість цього відкриття вельми велика, адже серед 700 виявлених за останні 15 років екзопланет (планет, розташованих за межами Сонячної системи), більшість склановлять масивні газові гіганти, а можливість знаходити скелясті світи, які можна порівняти за своїми розмірами з Землею, з'явилася у астрономів лише недавно.

"Аналіз показань всіх найкращих інструментів "Кеплера" зводиться до одного. У нас вперше є точне підтвердження наявності планети з твердою поверхнею, яка обертається навколо своєї зірки, а не навколо нашого Сонця", - розповіла Наталі Баталха з Дослідницького центру НАСА ім. Еймса в Моффетт-Філд (штат Каліфорнія).

Співробітниця наукової групи, що забезпечує роботу космічного телескопа "Кеплер", нагадала, що цей унікальний астрономічний інструмент був виведений на орбіту спеціально для "полювання" за невідомими планетами, що обертаються навколо далеких світил. Так, зірка "Кеплер-10", навколо якої обертається відкрита планета, розташована на відстані 560-ти світлових років від Землі. Наукова група "починає стримувати" дану в 2010 році обіцянку порадувати НАСА знахідками, додала Баталха.

Вона з колегами оголосила про відкриття, грунтуючись на результатах вивчення даних, зібраних бортовими приладами телескопа з травня 2009 по січень 2010 року. "Кеплер" при спостереженні за зірками фіксує найменші зміни їх яскравості. Такі зміни можуть свідчити про наявність у зірки планети, яка, перетинаючи диск світила, образно кажучи, затінює його.

Відкриття "Кеплер-10 Б" є "важливою віхою в пошуку планет, схожих з нашою", зазначив Дуглас Хаджінс з штаб-квартири НАСА у Вашингтоні. Хоча нова планета розташована за межами "жилої зони", сам факт говорить про ефективність проекту "Кеплер" і обіцяє чимало відкриттів у майбутньому, пояснив свою думку вчений.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли найменшу планету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі