пʼятниця, 21 березня 2008 08:44

Астронавти Endeavour завершили четвертий вихід у відкритий космос

Астронавти шатла Endeavour Роберт Бенкен і Майкл Форман провели всі заплановані роботи на зовнішній поверхні Міжнародної космічної станції (МКС) і завершили вихід у відкритий космос. В цілому їх робота за межами станції тривала 6 годин 24 хвилини, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Бенкен і Форман почали свій вихід майже на півгодини раніше наміченого терміну. Спочатку вони провели роботи по заміні несправного реле, через яке подається електроживлення на два з чотирьох гіроскопів, що є на МКС . Ці прилади відповідають за орієнтацію станції в просторі. Зазвичай у використанні знаходиться одна пара гіроскопів, а друга залишається в резерві. Останнім часом МКС залишалася без резервних гіроскопів.

З цим завданням астронавти впоралися швидко і час, що залишився, присвятили тренуванню по ремонту теплозахисного шару "човнів" на орбіті. Вони провели випробування спеціального "пістолета-ущільнювача", а також високотехнологічного клею. Для цього виду робіт Бенкена і Формана забезпечили зразками плиток, що покривають поверхню шатла. На ці зразки було нанесено кілька видів пошкоджень, які можуть бути отримані кораблем при зльоті.

В цілому астронавти "полагодили" десять плиток, наповнивши їх з "пістолета-ущільнювача" спеціальною масою, а також за допомогою шпателя і клею ліквідовували дрібні пошкодження. Тепер ці зразки будуть доставлені на Землю для вивчення експертами американського космічного відомства.

Проведення такого роду експериментів планувалося на минулий рік, проте тоді під час польотів шатлів виникали різні складності, через які тренування по ремонту корабля довелося відкладати.

Фахівці NASA надають цій проблемі таке великого значення, оскільки шматки льоду і замерзлої теплоізоляції, що відірвалися при зльоті від паливного бака,  пошкодили плитки теплозахисного шару на кораблі "Колумбія", який через це 1 лютого 2003 року розвалився на частини при поверненні додому з орбіти.

Відзначимо, нинішня місія шатла Endeavour - рекордна за тривалістю і кількістю виходів у відкритий космос: політ триватиме 16 днів, а астронавти здійснять п"ять виходів у відкритий космос. Раніше у середньому політ шатла до МКС займав 11 днів, під час яких проводилися три виходи у відкритий космос. Командує "рекордним" польотом шатла Домінік Горі, пілотує Endeavour Грегорі Джонсон. У команду шатла входять також бортінженери Рік Ліннехан, Роберт Бенкен, Майк Фореман, Гаретт Рейсман і японський астронавт Такао Дої.

У рамках нинішнього польоту шатл доставив на МКС першу герметичну секцію японського лабораторного блоку "Кібо" і систему Dextre, що складається з двох механічних маніпуляторів канадського космічного агентства. Під час першого виходу у відкритий космос, який відбувся 14 березня, астронавти почали складання канадського маніпулятора і підготували першу секцію "Кібо" до установки.

Незадовго до закінчення виходу у відкритий космос, коли астронавти вже знаходилися у шлюзовій камері і чекали початки зрівнювання тиску, герметична секція "Кібо" була встановлена на тимчасову позицію на МКС. Складання маніпулятора продовжилася 16 березня під час другого виходу у відкритий космос. Основним завданням астронавтів під час третього виходу у космос була підготовка канадського маніпулятора Dextre до роботи, повідомляє  NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Астронавти Endeavour завершили четвертий вихід у відкритий космос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі