середа, 19 грудня 2007 12:46

Армія США купує три тисячі роботів на $286 млн.

Армія США уклала контракт про придбання роботів на суму 286 млн доларів: у лад стануть до трьох тисяч бойових машин, призначених для розмінування та розвідки. Свою продукцію Пентагону поставить корпорація iRobot – їй вдалося обійти конкуруючу фірму, яку компанія звинуватила в крадіжці технологічних секретів. iRobot повинна буде поставляти запчастини, забезпечувати ремонт і навчати військовослужбовців роботі зі своїми "електронними саперами" PackBot. Перша сотня роботів буде передана військовим негайно. Після підписання вигідного контракту акції компанії відразу ж піднялися на 4%.

Крім продукції військового призначення iRobot виготовляє і товари широкого вжитку: наприклад, роботизовані пилососи Roomba. Пентагону компанія в минулому вже поставила понад 1,2 тис. саперних роботів, які активно застосовуються в Іраку та Афганістані, де вони розміновують бомби і обстежують потенційно небезпечні для солдатів місця.

Влітку 2007 року збройні сили оголосили тендер на право забезпечувати постачання. Американське міністерство оборони пояснило, що тепер роботів потребують не тільки сапери, а й піхота, тож застосовуватися нові технології будуть ширші. "У зоні бойових дій з"явиться нове покоління роботів, і вони змінять виглядбойових дій", – заявив представник iRobot Джо Дієр.

Спочатку військові підписали контракт з іншою фірмою – Robotic FX, яку заснував один із колишніх співробітників iRobot. Проте корпорація подала позов проти Robotic FX, звинувативши її у крадіжці своїх технологічних секретів. У результаті федеральний суд Бостона ухвалив, що пропонувати на продаж "контрафактних" роботів переможець не має права. Минулого тижня було оголошено, що договір з Robotic FX розірвано без сплати неустойки. Місце нещасливої компанії зайняла iRobot, повідомляє newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «Армія США купує три тисячі роботів на $286 млн.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі