Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2008 16:50

Архівні документи: Ленін не мав вищої освіти

День 22 квітня завжди викликає асоціації з днем народження В.І.Леніна. Тепер це вже не привід для офіційних заходів, але цілком відповідний випадок дізнатися щось нове про нашу історію.

Про В.І.Ульянова (Леніна) написана величезна кількість біографічних робіт як в нашій країні, так і за кордоном.

Особливо треба сказати про книгу "Ленін Володимир Ілліч. Коротка біографія", яку підготували до друку співробітники Інституту Маркса-Енгельса-Леніна-Сталіна. Коротко кажучи, це від початку до кінця концентрація вигадок і брехні.

Поставимо питання: яку освіту здобув Володимир Ілліч Ульянов (Ленін)?

На стор. 7 "Короткої біографії" записано, що Володимир Ульянов закінчив гімназію "із золотою медаллю". Ці відомості не викликали сумнівів до тих пір, поки не виявили в Російському державному архіві соціально-політичної історії (РДАСПІ) атестат зрілості Владимира Ульянова під N 468.

"АТЕСТАТ N 468

Знання, виявлені Володимиром Ульяновим на випускних іспитах в гімназії:

В Законі Божому 5

В Російській мові і Слов"янознавстві 5

В Логіці 4

В Латинській мові 5

В Грецькій мові 5

В Математиці 5

В Історії 5

В Географії 5

У Фізиці і математичній географії 5

В Німецькій мові 5

В Французькій мові 5".

До цих офіційних відомостей слід додати свідчення викладачів гімназії, де вчився Володимир Ульянов, і його старшої сестри Ганни Іллівни Ульянової-Елізарової.

Так, наприклад, в журналі про поведінку учнів в графі "Вчинок, за який покарано" записано: "...неохайно і брудно виконав роботу з російської мови.". Міра покарання: "Залишений для переписування роботи". Далі Володя Ульянов був "покараний (залишений на одну годину) за ухилення від уроку гімнастики". За ним числився і такий грішок: він не виконував обов"язків чергового, за що був залишений в класі на одну годину, щоб він навів в нім лад.

Зрозуміло, Ганна Іллівна писала далеко не про всі негативні риси характеру свого брата. Приведені вище факти дають підставу сумніватися, що Володимир Ульянов заслуговував золотої медалі. Резюме: Володя Ульянов закінчив Симбірську гімназію в 1887 році, але без золотої медалі.

Звернемося тепер до другого, головного сюжету біографії В.І.Ульянова, досить пікантного за своїм змістом.

Після захоплення влади в Росії більшовиками В.І.Ульянов (Ленін) на з"їздах, конференціях РКП(б), під час перереєстрації членів московської організації РКП(б) і для постановки на облік членів Мосради в 1920-1922 роках заповнив не мало не багато вісім анкет. У всіх опитних листах, відповідаючи на питання анкети про освіту, він указував "вища". Проте ніякими документами це не підтверджував - і не міг підтвердити, оскільки їх у нього просто не було і не могло бути. Ось і виходить, що Ленін вносив до анкет, які заповнював, неправдиві відомості.

(Так, на питання "коли вступив в Р.К.П." Ленін в одній анкеті пише: "у 1894 році", в іншій - "в 1893 році", в третій - "в 1895 році". Але ж відомо, що РСДРП утворилася 1-3 березня 1898 року, а на VII екстреному з"їзді партії було ухвалено рішення про перейменування РСДРП(б) в Російську Комуністичну партію (більшовиків) - РКП(б).)

На стр.12 вказаної біографії Леніна: "Позбавлений можливості вчитися в університеті, Ленін намагався добитися дозволу скласти іспити за університетський курс екстерном".

Тут слід зробити уточнення. З університету Владимир Ульянов був звільнений по його власному наполяганню.

В тій же "Короткій біографії" укладачі пишуть: "Весною 1890 року Леніну нарешті дозволили скласти іспит на юридичний факультет при Петербурзькому університеті... Навесні і осінню 1891 року він виїжджав до Петербургу для складання іспитів. Зі всіх тільки він один отримав вищі оцінки по всіх предметах; йому був присуджений диплом першого ступеня" (стор. 12).

В РДАСПІ, були виявлені екзаменаційні відомості, з яких видно, які оцінки отримували ті, що складали іспити екстерном по курсу юридичного факультету Імператорського Петербурзького університету в 1891 році. З"ясовується, що з 33 чоловік 8 отримали вищі оцінки по всіх предметах і їм був присуджений диплом I ступеня. 17 чоловік отримали дипломи II ступеня, 6 чоловік не склали іспити, а двоє з різних причин не брали участь в іспитах. У екзаменаційні відомості заносили лише прізвища і імена. Наприклад: Петровъ Николай. А по батькові записували при заповненні диплома. Наприклад: Алексей Петровъ Орловъ.

У відомості дійсно значиться Ульяновъ Владимiръ, який по всіх предметах отримав вищі оцінки і якому на засіданні Юридичної випробувальної комісії 15 листопада 1891 року був присуджений диплом першого ступеня. Управлінням С.-Петербурзького учбового округу 14 січня 1892 року цим дипломантам були видані дипломи першого ступеня. Власником такого диплома став Владимiръ Ивановъ Ульяновъ.

У відкритому в 1936 році Центральному музеї В.І.Леніна в залі N 1 серед безлічі експонатів по родоводу В.І.Ульянова (Леніна) був представлений для огляду університетський диплом людини, яка в квітні, травні, вересні, жовтні і листопаді 1891 року складала перед випробувальною юридичною комісією при С.-Петербурзькому університеті іспитам і, отримавши по всіх предметах вищі оцінки, був удостоєний диплома першого ступеня. Власником цього диплома вказаний Владимiръ Ивановъ Ульяновъ.

Проте в дипломі слово "Ивановъ" двічі закреслене двома горизонтальними лініями і поверх нього вписане "Ильинъ".

У примітці 151 до 1-го тому Повного зібрання творів В.І.Леніна (стор. 601) без посилання на джерело мовиться: "Навесні і осінню 1891 року при Петербурзькому університеті Ленін відмінно склав всі державні іспити по юридичному факультету".

У 1970 році Інститут марксизму-ленінізму при ЦК КПРС видав книгу "Володимир Ілліч Ленін" в 12 томах. У першому томі цього видання є записи про те, що Ленін (?! - А.А.) в квітні і вересні 1891 року складав іспити по різних предметах в Петербурзькому університеті (стор. 55-59). Відзначимо відразу, що ці відомості не співпадають з тими, які вказані в дипломі!

З викладеного можна зробити наступний висновок.

Володимир Ілліч Ульянов ніякого диплома з С.-Петербурзького університету не отримував, оскільки іспити перед випробувальною комісією юридичного факультету не складав.

Всі численні фабрикації, що стосуються особистої і політичної біографії В.І.Ульянова (Леніна), розроблялися в надрах ІМЛ. Як і вся історія більшовицької партії. Независимая газета.

Зараз ви читаєте новину «Архівні документи: Ленін не мав вищої освіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути