середа, 20 лютого 2008 12:27

Археолог-любитель відкопав золото Янтарної кімнати

 Десятирічні старання німецького шукача скарбів увінчалися успіхом: йому вдалося виявити дві тонни дорогоцінних металів, імовірно з Янтарної кімнати.

Під землею у саксонському селищі Дейченедорф знайдено, імовірно, дві тонни дорогоцінних металів, які могли бути частиною викраденої нацистами Янтарної кімнати. Розкопки проводив німецький археолог-любитель.

Янтарну кімнату 1716 року король Пруссії Фрідріх Вільгельм Перший подарував Петру Першому. Вона була змонтована спочатку в Зимовому палаці в Санкт-Петербурзі, а 1755 року перенесена у Царське Село. У роки Великої Вітчизняної війни гітлерівці вивезли Янтарну кімнату у Кенігсберг, її подальша доля невідома.

Свого часу журнал Der Spiegel розповів, що мешканці Дейченедорфа люди похилого віку пам"ятають про те, як 9 квітня 1945 року в селищі з"явилася колона військових вантажівок, солдати оточили місцевість, а в одну з штолень були опущені якісь ящики. Вся ця операція тривала два дні і весь цей час знаходилася під контролем саксонського гауляйтера Мартіна Мучманна.

Клад біля населеного пункту, розташованого недалеко від чеського кордону, виявив бургомістр селища Хайнц-Петер Хауштайн, що проводив дослідження за власні кошти. Нинішнє місце розкопок також значиться в паперах, що дісталися йому від батька, що служив зв"язківцем у Люфтваффі, проте там міститься і застереження про міни-пастки. Археолог-любитель вже десять років шукає Янтарну кімнату і вважає, що її скарби могли бути заховані у кількох мідних і срібних шахтах в горах на кордоні Німеччини і Чехії.

Британські видання Times і Daily Telegraph зазначають, що спеціальна апаратура показала, що коштовності знаходяться на глибині 20 метрів під землею. "Це золото, можливо срібло. Ми чекаємо, що це або золото з Янтарної кімнати, або золото, яке наведе нас на інший тайник", - стверджує Хауштайн.

Імовірно, археологам вдасться дістатися до вмісту тайника не раніше, ніж через кілька тижнів, а поки місце обстежують сапери. Район пошуків охороняється з кінця минулого тижня.

Додамо, що в Інтернеті розміщений зведений каталог втрачених у роки Другої світової війни культурних цінностей з Росії. До початку 2008 року цей проект включає 15 томів із списками втрачених національних скарбів, повідомляють Дни.ru.

Зараз ви читаєте новину «Археолог-любитель відкопав золото Янтарної кімнати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі