четвер, 22 березня 2007 21:05

Археологи знайшли вино 6,5-тисячолітньої витримки

Археологи з Університету у Фесалоніках (Греція) виявили виноградне вино, якому ймовірно виповнилося приблизно 6 500 років. На даний момент це друге за віком виноградне вино, найдавнішим є іранське вино, що датується 6 тис. р. до н.е.

Грецькі вчені виявили обвуглене насіння винограду і шкірку винограду, які швидше за все використовувалися для виготовлення вина. В ході розкопок в Дікілі Таш археологи виявили 4 будинки, які відносяться до епохи неоліту. У одному з них учені і знайшли залишки виноградних ягід і дворучний глиняний посуд, який використовували для споживання продукту.

Як відзначили дослідники, виноград був дикорослим або одним з найперших культурних сортів. Крім того, у вино додавали інжир. Судячи з усього, стародавні винарі додавали інжир для того, щоб алкогольний напій не був надто гірким.

Тепер учені мають визначити наявність винної кислоти на виявленому ними посуді, і тоді вони зможуть з повною упевненістю заявити, що знайшли одне з найдавніших вин, яке поклало почало розвитку виноробства в усій Європі, повідомляє Discovery.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли вино 6,5-тисячолітньої витримки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі