четвер, 24 грудня 2009 16:37

Археологи знайшли двері від мавзолею Клеопатри

Археологи знайшли двері від мавзолею Клеопатри

Група грецьких морських археологів відкопала велетенський гранітний поріг від дверей, які на їхню думку, колись були входом до мавзолею, побудованого царицею Єгипту Клеопатрою VII незадовго до своєї смерті, повідомляє Guardian.

У науковців пішли роки на проведення підводних розкопок біля узбережжя Олександрії в Єгипті.

На думку археологів, 15-тонна знахідка мусила б мати двері заввишки 7 метрів. Вони були настільки важкі, що могли б стати перешкодою для її римського коханця Марка Антонія.

Археологи переконані, що знахідка порогу проллє нове світло на декілька останніх передсмертних годин, які Марк Антоній і Клеопатра провели разом.

У I ст. до н.е. грецький історик Плутарх писав, що Марк Антоній, після хибного повідомлення про самогубство Клеопатри, також намагався піти з життя.

Після того як цариця висловила бажання померти наодинці зі своїми служницями, Антоній наказав кинути йому з вікна мавзолею канати і спробував залізти до мавзолею через вікно.

Плутарх пише, що "коли двері мавзолею закривались, їх не можна було відчинити знову". Роками археологи не могли знайти відповідь на питання, що грецький історик мав на увазі. Нещодавня знахідка може допомогти археологам відтворити хід історичних подій.

Поріг - частину затонулого палацу, в якому, як вважається померла Клеопатра, був нещодавно виявлений на глибині 8 метрів, проте його розкопали лише цього тижня. Він досі не піднятий на поверхню.

За Плутархом, який робив свої записи за свідченнями очевидців, Антоній помер через декілька секунд після того як знову побачив улюблену царицю, матір його дітей.

Клеопатра була найвпливовішою жінкою свого часу і найбільш легендарною правителькою Єгипту. Вважається, що вона наклала на себе руки після смерті Антонія.

Переклад: Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли двері від мавзолею Клеопатри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі