середа, 23 січня 2008 09:42

Археологи виявили найдавніші у світі картини, написані маслом

 Японські археологи виявили найдавніші у світі картини, написані масляними фарбами. Витвори мистецтва знаходилися в буддійському комплексі Баміан в Афганістані, який 2001 року був частково підірваний прихильниками фундаменталістського руху "Талібан". За словами представників Токійського інституту дослідження культурних цінностей, знахідка відноситься до другої половини VII століття н.е.

Печерний буддійський монастир Баміан був створений в північно-східній частині Афганістану орієнтовно у IV-VII століттях н.е. У березні 2001 року за вказівкою лідера талібів мулли Омара дві висічені у скелі унікальні статуї Будди заввишки 53 і 37 метрів було підірвано динамітом і розстріляно з танків і ракетних установок.

Їх знищили, як "ідолів, що ображають іслам", хоча ООН і уряди багатьох країн закликали до збереження цих скарбів стародавнього мистецтва. Одночасно було завдано непоправного збитку всьому комплексу Баміан, де, за оцінкою археологів, збереглося не більше 20% розписів і фресок.

Зараз там активно працюють японські археологи, зокрема з Токійського інституту дослідження культурних цінностей. Вони приділяють особливо увагу вивченню численних штучних і природних печер, де збереглися унікальні розписи.

До теперішнього часу проведена радіоактивна оцінка віку пам"ятників живопису з 50 печер. Серед них, як повідомляється, виявлено 12 настінних картин, написаних масляними фарбами з кінця VII по X століття н.е.

У Західній Європі масляний живопис відомий з X століття, проте у широке вживання він став входити з кінця XIV століття. Є письмові свідоцтва того, що масляні фарби використовували у Давньому Єгипті і Стародавньому Римі, проте пам"ятники такого роду не збереглися, повідомляє  ІТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили найдавніші у світі картини, написані маслом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі