пʼятниця, 28 січня 2011 14:51

Археологи відкопали "Велику в'єтнамську стіну" (ФОТО)

Археологи заявили про "відкриття століття", яке вони зробили в центральному В'єтнамі. Після п'яти років розвідувальних і археологічних робіт команда вчених оголосила, що знайшла стіну завдовжки в 127 км. Місцеві мешканці охрестили її Великою в'єтнамською стіною.

"Це найдовша пам'ятка на території Південно-Східної Азії", - розповів професор Фан Хуі Ле, президент В'єтнамської спільноти істориків.

Стіна розділена на секції, зроблені з каменю або із землі. У деяких місцях висота стін сягає 4 метрів.

У 2005 році доктор Ендрю Харді, професор і голова Ханойської філії Французької школи азіатських досліджень, виявив дивну згадку про "Довгу Стіну Куанг Нгай" в документі 1885 року "Описова географія імператора Донг Кхань", складеному при дворі правлячої династії Нгуен.

Коротка згадка вилилася у великий дослідницький проект і численні археологічні експедиції, які очолили Харді і доктор Нгуєн Тьєн Донг, археолог з Інституту археології при В'єтнамській академії суспільних наук. Після п'яти років робіт стіну все-таки знайшли.

Вона простягнулася з півночі на південь, через провінції Куанг Нгай і Бінь Дінь. Ймовірно, це найбільша споруда династії Нгуєн. Будівництво Довгої Стіни почалося в 1819 році під керівництвом Ле Ван Дуєта, високопоставленого мандарина, який служив при імператорі Зя Лонг.

Хоча місцеві і назвали цю стіну Великою в'єтнамською, вона більше схожа на Адріанів вал, який звели римляни на Британських островах і позначав умовний кордон між Англією та Шотландією.

Довгу Стіну, як і Адріанів вал, збудовали уздовж дороги, яка існувала тут раніше. Вона з'єднувала між собою понад 50 стародавніх фортець, гарнізон яких мав підтримувати порядок і стежити за виплатою податків. Археологи з'ясували, що багато фортець, ринків і храмів, збудованих уздовж дороги, набагато більш давні за саму стіну. А стіна XIX століття мала розмежувати території і допомогти контролювати торгівлю між в'єтнамцями, що жили в долинах, і племенами, які населяли гірські райони.

Цілком можливо, що в спорудженні стіни брали участь обидва народи. А місцеві мешканці з обох сторін цього в'єтнамського "дива світу" розповідають, як їхні високоповажні предки будували стіну, щоб захистити свої території від вторгнень з іншого боку.

Зараз уряд розглядає заяву про зарахування Довгої Стіни до списку об'єктів культурної спадщини, а в подальшому вони сподіваються зробити цей пам'ятник одним з основних туристичних центрів В'єтнаму.

За матеріалами: Infox

Зараз ви читаєте новину «Археологи відкопали "Велику в'єтнамську стіну" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі